Foto: Privatna arhiva

Majka je umrla nakon što je skoro dva sata čekala hitnu pomoć, pre nego što je njena devetogodišnja ćerka satima očajnički pokušavala da je probudi.

Viktorija Luiza Maame Jamfet (40) umrla je kod kuće u Dagenhamu, u istočnom Londonu, prošle nedelje nakon što se žalila na bolove u stomaku dok su njene prestravljene ćerke, stare devet i 18 godina, sve to gledale.

Njena ćerka Emanuela (18) rekla je da se njena majka vratila kući sa gripom u nedelju, 8. januara, pre nego što se njeno stanje naglo pogoršalo.

„Moja mama se žalila da je bole rebra i stomak. Ponudila sam da pozovem hitnu jer ona nije često bolesnaa i znala sam da je loše

„, rekla je Emanuela.

Maame je tokom noći, kako su je poznavali prijatelji i porodica, pozlilo, a njena ćerka je u utorak, 10. januara u 6.09 sati, pozvala hitnu pomoć.

Foto: Privatna arhiva

Emanueli je u početku rečeno da je hitna pomoć udaljena šest do deset minuta, ali 20 minuta kasnije i dalje nije bilo ni traga.

Generalni štrajk hitne pomoći počeo je sutradan 11. januara.

„Ponovo sam zvala i odjednom smo čekali sat vremena“ rekla je.

„Rekla sam im da moja mama ne može da čeka toliko dugo. Bio sam u nevolji jer nisam znala šta da radim“, dodala je.

Rečeno joj je u 7.15 – više od sat vremena nakon njenog prvog poziva – da će taksi biti poslat do njene kuće da odveze njenu majku u bolnicu.

„Pre nego što je taksi stigao do nas, njen bol se pogoršao. Samo je prestala da diše ispred mene i moje male sestre“, rekla je Emanuela.

Foto: Privatna arhiva

„Stavila sam je u položaj za oporavak. Uradio sam joj CPR. Pozvala sam hitnu pomoć vrišteći i plačući da brže stignu. Došli su bukvalno za minut, i osećao sam se kao da mogu da dođu kada zaista trebam, ali nisu sve dok nisam počela da vrištim i plačem“, dodala je.

„Kada su došli, učinili su sve što su mogli, ali je bilo prekasno. Zato što je moja majka ostavljena sat i 45 minuta da se bori sa bolovima i nažalost… nije izdržala“, navela je.

Emanuela veruje da je njena majka doživela zastoj srca i da nije mogla pravilno da diše.

Maame je radila kao pomoćni radnik više od 20 godina. Njena ćerka je rekla: „To je veoma nepravedno. Moja mama je bila pomoćni radnik, uvek je pazila na ljude, ali kada je na nju došao red, nije bila zbrinuta“.

PROČITAJTE JOŠ:

Pored razočaranja u hitnu pomoć, Emanuela je rekla da je bila veoma uznemirena kada je telo njene majke ostavljeno u kući sa njom i njenom devetogodišnjom sestrom Emili šest sati.

Rekla je: „Moja mlađa sestra je sve vreme bila na podu pored naše mame. Plakala je, tresla je i pokušavala da je probudi“.

Njihov otac, koji radi u zdravstvenoj službi, požurio je kući svojoj deci. Kada mu je rečeno da njegova partnerka Maame „nij izdržala, on se bukvalno slomio“, rekla je njegova ćerka.

Maamine ćerke trenutno borave kod svoje tetke Seli Endruz u južnom Londonu.

Maameova smrt dolazi nakon što su službe hitne pomoći najavile dalje štrajkove u februaru koji bi trebali doneti dodatni haos.

Dr Fenella Vriglei, glavni medicinski službenik londonske Hitne pomoći, rekla je: „Duboko nam je žao zbog kašnjenja u odgovoru gospođi Jamfet. Istražujemo naš odgovor na ovaj poziv 999 i pruženu negu, a kao deo ovog detaljnog pregleda, kontaktiraćemo porodicu gospođe Jamfet kako bismo razumeli okolnosti ovog incidenta. U ime Londonske službe hitne pomoći, izražavam iskreno saučešće porodici i voljenima gospođe Jamfet“.

Uzrok smrti gospođe Jamfet tek treba da se utvrdi. U međuvremenu, njena ćerka Emanuela je otvorila stranicu za prikupljanje sredstava za sahranu svoje majke: „Želimo da je sahranimo na pravi način“, rekla je.

BONUS VIDEO: Masakr u Severnoj Karolini: Maloletnik ubijao redom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar