Foto:Andrew Vaughan/via AP

Britanija je u ponedeljak upozorila Francusku da odustane od spora oko prava na ribolov u roku od 48 sati ili će se suočiti s pravnim tužbama prema trgovinskom sporazumu o Bregzitu.

Pročitajte još:

„Francuzi su uputili potpuno nerazumne pretnje, uključujući Kanalska ostrva i našu ribarsku industriju i moraju da povuku te pretnje ili ćemo u suprotnom da upotrebimo mehanizme našeg trgovinskog sporazuma s EU-om i preduzmemo mere“, rekla je ministrka spoljnih poslova Liz Trus.

„Francuzi su se ponašali nepošteno. To nije u okviru trgovinskog sporazuma. A ako se neko ponaša nepošteno u trgovinskom sporazumu, imate pravo da preduzmete mere protiv njih i tražite neke kompenzacijske mere. A to ćemo da učinimo ako Francuzi ne odustanu“, dodala je.

Prema ugovoru o Bregzitu koji je stupio na snagu 1. januara, pristup zemalja EU-a britanskim vodama regulisan je kroz izdavanje dozvola za ribarenje.

Evropski ribari mogu da nastave sa lovom u britanskim vodama ako mogu da dokažu da su to činili i ranije. No za to im je potrebna dozvola Londona, pri čemu je nastao spor između dve države.

Pariz je zapretio Londonu strožim zdravstvenim i sigurnosnim proverama kamiona koji stižu sa britanske teritorije te zabranom iskrcavanja ulova britanskih ribara u francuskim lukama od utorka ako Britanci do tada ne izdaju više dozvola za francuske ribare.

Ove je odluke London ocenio „preteranima“ i zapretio da će zauzvrat pooštriti kontrolu evropskih brodova u svojim vodama.

BONUS VIDEO: Varvarski festival ubijanje delfina na Farskim ostrvima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar