Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanski ministar finansija Riši Sunak najavio je paket mera podrške domaćoj privredi vredan 330 milijardi funti (398 milijardi dolara), kako bi se kompanije izborile s finansijskim pritiscima koje trpe zbog pandemije koronavirusa.

Paket mera obuhvata zajmove i garancije koje će država davati privrednim subjektima.

„Podržaćemo radna mesta, zarade i preduzeća… učinićemo sve što je potrebno. To znači da će svaka kompanija kojoj su potrebna gotovinska sredstva imati pristup zajmovima iza kojih stoji država“, rekao je Sunak na konferenciji za novinare britanske vlade, prenosi CNBC.

Napomenuo je da su najavljene vladine intervencije u privredi bile „nezamislive“ pre samo nekoliko nedelja.

Nazivajući pandemiju “vanrednom ekonomskom i zdravstvenom situacijom”, Sunak je najavio veću pomoć najugroženijim sektorima privrede, koja će uključiti i smanjenje poreza i bespovratna finansijska sredstva privrednicima.

Predstavljajući najavljene mere, on je rekao da će manja preduzeća moći da dobiju novčane dotacije u iznosu do 25.000 funti. Takođe je naveo da će davaocima hipoteka biti omogućeno da onima koji su u finansijskim teškoćama daju tromesečnu pauzu na plaćanje hipoteka.

Sunak je poručio i da će Nacionalni zdravstveni sistem Ujedinjenog Kraljevstva (NHS), koji je već bio pod pritiskom pre izbijanja koronavirusa, imati na raspolaganju „sve resurse“ koji su mu potrebni.

Premijer Boris DŽonson je izjavio danas da će bez „drastičnih mera“ virus nadvladati zdravstveni sistem zemlje i nije isključio uvođenje nekih restriktivnih mera.

„Možda ćemo narednih dana morati da idemo sa daljim i bržim merama“, rekao je Džonson.