Foto:EPA-EFE/STR

Velika Britanija, u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Džavama i Kanadom, priprema sankcije usmerene na odgovorne za represiju na protestima zbog spornog reizbora Aleksandra Lukašenka, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

Rab je rekao da će se, u svetlu kašnjenja Evropske unije u pripremi sankcija, Velika Britanija pridružiti drugim saveznicima radi usvajanja ciljanih sankcija protiv odgovornih za kršenje ljudskih prava.

„Koordinišemo se sa SAD i Kanadom kako bismo hitno pripremili odgovarajuće liste“, rekao je britanski ministar u parlamentu i ponovio da Velika Britanija „ne priznaje nameštene izbore“ u Belorusiji.

Lukašenko je 23. septembra položio zakletvu za novi, šesti predsednički mandat, uprkos protestima i zahtevima da se povuče posle 26-godišnje vladavine.

Hiljade Belorusa izašlo je 23. septembra uveče na ulice glavnog grada Minska i drugih gradova, protestujući zbog nenajavljene inauguracije Lukašenka. Beloruska policija je vodenim topovima rasterala demonstrante.

Komesar za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borel  izjavio je 24. septembra da EU odbija da prizna Aleksandra Lukašenka za predsednika Belorusije.

Borel je naveo da novom mandatu Lukašenka nedostaje demokratski legitimitet jer je baziran na lažiranim izbornim rezultatima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar