Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Prestavnici britanskih pogrebnih zavoda, krematorijuma i grobalja sastaće se sa visokim zvaničnicima vlade radi razgovora o merama koje će biti izdate onima koji su uključeni u pružanje pogrebnih i drugih usluga za preminule.

U Britaniji nove kontrolne mere za sahrane zbog COVID-19?

LONDON, 17. marta (Tanjug) – U Velikoj Britaniji mogle bi biti uvedene nove, stroge kontrolne mere kada je reč o sahranama žrtava korona virusa.

Prestavnici britanskih pogrebnih zavoda, krematorijuma i grobalja sastaće se danas sa visokim zvaničnicima vlade radi razgovora o upustvima koja će na nacionalnom nivou biti izdata onima koji su uključeni u pružanje pogrebnih i drugih usluga za preminule, saznaje Skaj njuz.

Udruženje pogrebnika Republike Irske prošle nedelje objavilo je kontroverzno uputstvo u kojem traži brzo sahranjivanje ili kremaciju žrtava koronavirusa, dajući ožalošćenim porodicama mogućnost da kasnije, kada zdravstvena kriza izazvana virusom počne da jenjava, bude održan pomen, javlja Skaj njuz.

Međutim, mere predviđene uputstvom su u međuvremenu ublažene, omogućavajući pogrebne svečanosti, ali uz prisustvo samo članova uže porodice, a kovčeg sa pokojnikom ne sme biti otvoren.

Britansko nacionalno udruženje pogrebnika pozvalo je vlasti da na nacionalnom nivou izdaju jasna uputstva koja treba da prate pogrebnici i sa njima povezane službe.

Predsednik udruženja Džon Levet izjavio je za Skaj njuz da pogrebnici moraju da znaju kako da, budući da se na sahranama okuplja veći broj ljudi, zaštite ne samo članove porodica preminulih, već i sopstveno osoblje, koje, po njegovim rečima, mora imati adekvatna sredstva za ličnu zaštitu.

„Ukoliko postoje ograničenja u pogledu broja ljudi, ožalošćeni moraju tačno da znaju šta mogu da čine, a pogrebnici moraju da budu u stanju da predoče veoma jasnu sliku o tome“, rekao je takođe Levet.

Mere za smanjenje rizika od izlaganja korona virusu mogle bi uključivati ograničavanje ličnog kontakta sa porodicama preminulih – umesto toga, pojedinosti koje se tiču sahrana bile bi ugovarane putem telefona ili preko interneta, navodi Skaj njuz.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram