Foto: Marc Le Cornu/via REUTERS

Dva britanska manja ratna broda (topovnjače) stigle su sa obale Džerzija, dok se oko 80 francuskih brodova okupilo u luci Sent Helijer u znak protesta zbog pravila o pravima oko ribolova nakon Bregzita.

PROČITAJTE JOŠ:

Britanski brodovi su bili raspoređeni na kilometar od obale Džerzija dok su posmatrali kako se franucuska flota okuplja oko 6 časova ujutru.

Dauning Strit je rekao da su topovski brodovi poslati da nadgledaju situaciju, ali neki su kritikovali odluku kao tešku reakciju osmišljenu da pojača poverenje u Konzervativce na dan lokalnih izbora širom Britanije.

Francuski ribari protestuju zbog novih dozvola izdatih u petak kojima se ograničava broj dana koji mogu da provedu na vodi.

Do sada im je ribolov bio dozvoljen u skladu sa 200 godina starim ugovorom, za koji predsednik udruženja ribolovacac Džerzija, Don Tomas, rekao da i je dozvoljavao da poseduju dozvole, što je dovelo do smanjenja ribljeg fonda.

Ali usledila je podrška i nekih ribara iz Džerzija na ovaj protest.

Kris Le Masurier, vlasnik kompanije Džerzi Ojster Kompani, opisao je uslove postavljene za nove dozvole za ribolov nkaon Bregzita, izdate britanskim i normanskim ribarima, kao „diskriminatorne i uvredljive“, prenosi Gardijan.

EU je takođe podržala tvrdnje francuskih ribara. U saopštenju objavljenom preko noći, Evropska komisija je rekla da su uslovi postavljeni za dozvole za ribolov u vodama kanala kod ostrva, kršili trgovinski sporazum skopljen na Badnji dan.

Portparol je rekao: „Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva su u petak 30. aprila, Komisiju obavestile o dodeli 41 dozvole brodovima EU za ribolov u teritorijalnim vodama Džerzija od 1. maja sa posebnim uslovima“.

„Prema trgovinskom sporazumu, svi predloženi uslovi upravljanja moraju unapred da se saopšte drugoj strani, dajući im dovoljno vremena da procene i reaguju na predložene mere.

Pored toga, svako dodavanje novih specifičnih uslova ovim ribolovnim dozvolama koje ograničavaju ribolovne aktivnosti EU u vodama Ujedinjenog Kraljevstva, moraju biti u skladu sa ciljevima i principima utvrđenim u sporazumu, koji se zasnivaju na jačoj naučnoj argumentaciji. Svi takvi uslovi moraju takođe biti nediskriminatorski između plovila Ujedinjenog Kraljevstva i EU“.

Prema pisanju Gardijana mobilizacija spomenutih brodova podseća na tzv. bakalarske ratove iz 1970-ih godina. Tada su se britanski brodovi nasilno sukobili sa islanskim ribarima.

Džonson je spomenute brodove poslao u vode Džerzija nakon što je Francuska ranije ove nedelje zapretila da će 98 hiljada stanovnika ostati bez struje.

Tu je pretnju izrekla francuska ministarka pomorstva Anik Girardin, a ona je izrečena nakon što je ministarka doznala da je Džerzi francuskim ribarskim plovilima dodelio 41 dozvolu za izlov koje su uključivale uslove i posebne kriterijume.

Ian Gorst, Džerzijev ministar spoljnih odnosa, rekao je da je ostrvo izdalo licence u skladu sa sporazumom Ujedinjenog Kraljevstva o trgovini i saradnji sa Evropskom unijom. Da bi dobili licence, francuski čamci moraju pokazati dosadašnje rezultate ribolova u tom području.

Portparol Dauning Strita je rekao da je Džonson dao podršku Džerziju i da svaku pretnju blokadom smatra „neopravdanom“.

Portparol je odlazak HMS Severna i HMS Tamara u vode Džerzija opisao kao „meru predostrožnosti“, prenosi Jutarnji.hr.

Gardijan piše da su britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab i ministar trgovinske politike Greg Hands razgovarali sa svojim francuskim kolegama i da su im rekli kako najavu blokade smatraju „provokacijom“ i da joj se protive.

Ključan čovek za ribarstvo u francuskoj regiji Normandiji Dimitri Rogof rekao je u sredu da će se 100 francuskih ribarskih brodova u četvrtak otisnuti prema Sent Heleru kako bi protestovali protiv novih pravila za ribarenje u vodama oko Džerzija. Rogof je također rekao da će se francuski brodovi nakon toga vratiti u svoje matične luke.

Pitanje ribolova nakon Bregzita i dalje predstavlja problem za Francusku.

Francuski ministar za evropska pitanja prošle je nedelje optužio Ujedinjeno Kraljevstvo da blokira ribolovna prava i rekao da bi Europska unija mogla odgovoriti „odmazdom“ koja bi uključivala blokiranjem dozvola koje omogućuju britanskim finansijskim firmama da posluju u EU, prenosi Jutarnji.hr.

EU je prošli mesec dogovorila kako će do kraja jula nastaviti primjenjivati prošlogodišnja ograničenja ulova nakon što Brisel i London nisu uspeli sklopiti celogodišnji sporazum.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)