Foto: privatna arhiva

Britanski turista je preminuo nakon što su ga stražari "prebili i izgladnjivali" u policijskoj stanici u Dubaiju, navodi se u istrazi.

Porodica biznismena Lija Brauna (39) rekla je da britanski zvaničnici u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nisu dovoljno učinili da spreče njegovu smrt.

Optužuju Forin ofis da diplomatke odnose stavlja iznad dobrobiti svojih građana.

Zvaničnici u ovoj zalivskoj državi su rekli da je Braun sam sebe pretukao. Međutim, drugi zatvorenici su pozvali njegovu porodicu, na lični rizik i rekli da Brauna tuče policije i da gladuje. Naveli su da mu je potrebna pomoć ili će umreti.

Braun je došao u Dubai 6. aprila 2021. godine i planirao je da se zaustavi tu na nekoliko dana, nakon čega bi odlete u posetu devojci u Indoneziji.

Foto: privatna arhiva

Kako je rečeno na sudu, Braun je navodno napao sobaricu u hotelu Burdž Al Arab sledećeg dana, pa da je nakon toga odveden u policiju stanicu gde je umro pet dana kasnije.

Istražnim porotnicima je rečno da vlasti UAE nikada nisu dale nikakav snimak navodnog incidenta, uprkos tome što je im je tražen.

Braun je iz istočnog Londona i voleo je da putuje. Razmišljao je o prelasku u islam kako bi se oženio devojkom iz Indonezije sa kojom je bio u vezi godinu dana.

On je izjavi nakon hapšenja rekao da ga je izgurao neko ko nije radio u hotelu. Kada se vratio, u njegovoj sobi je bilo 20 ljudi. Kasnije su ga tukli i odvukli u policijsku stanicu u donjem vešu.

Kako se navodi, on je povrede lica, ruke i grudnog koša zadobio nakon pada stolice u policijskoj stanici 8. aprila. Stanje mu se nakon toga pogoršalo.

FOTO: Peter Fuchs / Shutterstock

Uveče 11. aprila, njegov brat Stiv i snaja Suzana su dobili poziv od drugog zatvorenika, isto Britanca, koji im je rekao da je njihov rođak loše i da bi mogao da umre u zatvoru.

Taj zatvorenik im je rekao je Braun u samici i da je jako loše.

„Policija Dubaija ga je pretukla, nisu ga hranili niti su mu dali vodu, bio je samici sa lisicama na rukama. Oko gležnjeva ima okove“, naveo je zatvorenik.

Njegova snaja je zvala Foris ofis odmah nakon poziva, ali kako tvrdi zvaničnici su bili veoma kruti u odnosu sa porodicom. Navodno su posetili zatvor, ali im je rečeno da Braun spava, pa su otišli.

PROČITAJTE JOŠ:

Stiv i Suzana su došli u Dubai nekoliko dana nakon Braunove smrti. Posetili su policijsku stanicu, tužilaštvo i hotel u roku od 24 sata i odmah su otišli, jer su se plašili da tamo prespavaju.

Paru je rečeno da je Braun sam sebe pretukao, ali da im nisu dali snimke kada su tražili.

„Rekli su nam da se nakon njegove smrti optužbe odbacuju, kao i da bi trebali da budemo zahvalni na tome jer bi mogli da ga gone i mrtvog“, rekla je.

„Postoji mnogo neodgovorenih pitanja o okolnostima koje su dovele do njegove smrti. Verujem da je pretučen, izgladnjivan i ostavljen da umre u užasnim okolnostima samice, a da vlasti Velike Britnije nisu ništa uradile da mu sačuvaju život“, navela je.

Njegov brat Stiv je rekao da veruje da su ga stražari pretukli na smrt dok je bio u pritvoru.

BONUS VIDEO: Pucnjava na Tajlandu: U vrtiću ubijene 34 osobe, od tog broja 22 deteta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar