Britanski milijarder Ričard Brenson i njegova posada danas su izvršili uspešan let u svemir, nakon čega je Brenson poručio je da su njegovi snovi ostvareni i poželeo dobrodošlicu novom svemirskom dobu.

Oko 16.40 po lokalnom vremenu letelica VSS Juniti, kompanije Virgin Galactic, poletela je u svemir sa američkog aerodroma. Vlasnik kompanije Ričard Brenson naprasno je odlučio da pomeri vreme poletanja i iznenadi svet.

Ekipa se oko 16 sati pojavila na aerodromu, te je ubrzo saopšteno da je sve spremno za istorijski momenat. Brenson se danas otisnuo u svemir i time preduhitrio svog protivnika Džefa Bezosa. Vlasnik Amazona i njegova letelica Blue Origin najavili su lansiranje 20. jula. Iako su mnogi mislili da je Bezos razočaran, verovatno i besan, jer nije prvi svetski milijarder koji je pošao put svemira, Bezos je rešio da pokaže nedostatak sujete, te se na zvaničnom Tvier nalogu njegove letelice pojavila čestitka Brensonu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Letelica VSS Juniti stigla je do same ivice svemira, na oko 88 kilometara nadmorske visine.

Nakon istorijskog leta, Brensona i posadu dočekali su članovi porodice, oduševljeni poduhvatom, dok su sami akteri bili prepuni utisaka.

„O ovom momentu sam sanjao od detinjstva, ali odlazak u svemir je magičniji od mojih snova“, kazao je Brenson na početku obraćanja.

Njegova misija, kako je istakao, ostaje učiniti svemir pristupačnim za sve ljude. On je uputio podršku mladim sanjarima i ohrabrio ih da delaju na ostvarenju istih.

„Ovde smo da učinimo svemir pristupačnijim za sve. Želimo da pretvorimo sledeću generaciju sanjara u astronaute. Imali smo najneobičnije iskustvo i voleli bismo da što veći broj ljudi doživi nešto ovako“.

Plan kompanije Virgin Galactic je pokretanje nove grane turizma – svemirske. Kako su ranije naveli, već postoji oko 600 rezervacija letova za svemir, čija se cena trenutno kreće od 250 do 400 američkih dolara. Ukoliko Brenson uspe u svojoj nameri, cena ovog neobičnog iskustva mogla bi da raste do 40.000 dolara po osobi.

„Ako imate san, sada je vreme da ga ostvarite. Za kraj, poželeo bih dobrodošlicu novom svemirskom dobu“, poručio je Brenson.

BONUS VIDEO Brensonova poruka iz svemira 

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram