Foto: TANJUG/AP Photo/Marcos Moreno

Španska vlada pokušava da izdejstvuje da se Gibraltar uključi u šengensku zonu po završetku Bregzita.

Madrid je taj zahtev izneo tokom serije sastanaka sa predstavnicima Britanije i Gibraltara u proteklih nekoliko meseci a i Evropska komisija je upoznata sa tim zahtevima.

Britanska vlada, koja se bavi spoljnom politikom svoje teritorije – Gibraltara – trebalo bi da odgovori na ovaj zahtev u naredne dve do tri nedelje, saopštili su EU zvaničnici.

Ideja je deo španske strategije „deljenja odgovornosti“ sa Britanijom posle izlaska Ujedinjenog kraljevstva iz Evropske unije.

Španija tvrdi da je 97 posto stanovnika Gibraltara glasalo da ostanu u Uniji 2006. i da je njihov predlog pokušaj da se omogući Gibraltaru da i dalje koristi prednosti EU politike, uključujući slobodu kretanja.

Stanovnici sa obe strane špansko-gibraltarske granice trenutno regularno prelaze granicu, bez ikakvih pasoša ali sa izlaskom Britanije iz EU 31.decembra, ukoliko ne bude dogovorena sloboda kretanja, moraće sa sobom da imaju pasoše.

Pročitajte još:

Odluka da dozvoli Gibraltaru da učestvuje u Šengenu bila bi kontroverzna za Britaniju koja je odbijala da učestvuje u celoj toj priči o slobodi kretanja dok je bila u Uniji, prenosi Politiko.

London takođe nije oduševljen idejom „deljenja odgovornosti“. Britanski premijer Boris Džonson poručio je nedavno narodu Gibraltara da se britanski suverenitet na Stenom nikada neće promeniti osim ako njegovo stanovništvo ne kaže drugačije i poručio da će period tranzicije uoči Bregzita doneti „brojne blistave prilike“ i Britaniji i Gibraltaru.

Za razliku od četiri zemlje koje nisu članice EU ali jesu Šengena (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska), Gibraltar nije nezavisna zemlja pa će za ovu ideju morati da se nađe „ad hoc rešenje“, rekli su EU zvaničnici.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar