vakcina za koronu
Foto:EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Vrhovni sud Brazila ukinuo je odredbu sa posebnim vremenskim ograničenjem koje se odnosilo na muške davaoce krvi homoseksualne i biseksualne orijentacije.

Da bi dali krv, muškarci koji su homoseksualci i biseksualci do sada su morali da čekaju da prođe 12 meseci od njihovog poslednjeg odnosa sa drugim muškarcem, a nakon što se ovaj slučaj pred Vrhovnim sudom nalazio gotovo četiri godine, juče je za ukidanje odredbe glasalo sedam od 11 sudija tog suda, pa nikakav period čekanja više neće važiti.

Kako navodi Rojters, neki smatraju da odluka suda predstavlja pobedu u borbi za ljudska prava pripadnika LGBT+ zajednice u Brazilu, a do svega je došlo u situaciji u kojoj nekoliko zemalja ponovo razmatra ograničenja za homoseksualce i biseksualce kada je reč o davanju krvi, koja su, zbog pojave side, uvedena tokom 1980-ih.

Podržavši stav ministra Vrhovnog suda Edsona Faćina, koji je izjavio da takve odredbe vređaju osnovno ljudsko dostojanstvo gejeva i biseksualaca, sud je ograničenje proglasio neustavnim.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare