Lula da Silva Foto:Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine od strane Rusije i ponovo pozvao na mirovnu inicijativu za okončanje rata, koju je ranije kritikovala ukrajinska vlada, prenosi Rojters.

U obraćanju sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom, Lula je rekao da zemlje koje nisu uključene u rat treba da učestvuju u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, prenosi Rojters.

Lula Foto: EPA-EFE/Andre Borges

Njegove izjave su usledile nakon što je kritikovan među zapadnim saveznicima zbog stava da SAD i EU produžavaju sukob u Ukrajini time što šalju oružje Kijevu.

Predsednik Brazila “poput papagaja koristi rusku i kinesku propagandu“, rekao je u utorak portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Džon Kirbi Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Kirbi je izjavio da Lulin ton „nije neutralan“ i da su njevi komentari „jednostavno pogrešni“ i da su promašili cilj „kada je sugerisao da SAD i Evropa nekako nisu zainteresovane za mir, ili da dele odgovornost za rat“.

U Vašingtonu, osoba upoznata sa ovim pitanjem rekla je Rojtersu da su američki zvaničnici u privatnoj komunikaciji jasno stavili do znanja brazilskim kolegama nezadovoljstvo administracije predsednika Džozefa Bajdena zbog Luline kritike naoružavanja Ukrajine.

Džo Bajden Foto: EPA-EFE/AL DRAGO / POOL

Lulin savetnik za spoljnu politiku nazvao je kritike SAD „apsurdnim“ i insistirao na tome da Brazil ne deli stav Rusije.

Brazilski predsednik je takođe ranije izjavio da Rusija treba da vrati teritoriju koju je zauzela u ratu prošle godine, ali je sugerisao da bi Ukrajina morala da Rusiji prepusti Krim, što je predlog koji ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpuno odbacuje.

Evropska unija je takođe odbacila Lulinu sugestiju da su za rat krive i Ukrajina i Rusija.

Pročitajte još:

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko potvrdio je na društvenim mrežama da je Lula pozvan da poseti Kijev, “kako bi razumeo prave uzroke ruske agresije i njene posledice po globalnu bezbednost“.

On je rekao da Ukrajina sa interesovanjem prati Luline napore da pronađe rešenje za rat, ali da ne prihvata da se “žrtva i agresor“ tretiraju na isti način.

BONUS VIDEO Katastrofalne poplave u Brazilu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar