Hrist, Enkantado, Encantado, Christ
Foto: SILVIO AVILA / AFP / Profimedia

U toku je gradnja još jedne statue Isusa, koja će biti grandioznija od one koja krasi Rio De Žaneiro, u brazilskom gradu Enkantadu, na jugu zemlje.

Pročitajte još:

„Gradnja je započeta 2019. godine, a ovih dana postavljene su glava i raširene ruke. Završetak radova očekuje se krajem ove godine“, saopštila je Asocijacija prijatelja Hrista koja rukovodi projektom, prenosi BBC.

„Ovo je dan za slavlje, za posvećenost“, rekao je Gilson Koncati, lokalni odbornik, i sin političara Adroalda Koncati koji je i začetnik ove ideje.

Stariji Koncati je bio svojevremeno i gradonačelnik Enkantada, ali je preminuo u martu od koronavirusa.

Statua Hrista Zaštitnika, kako će biti nazvana, biće visoka 43 metra, uključujući postolje, što je čini jednim od najviših kipova na svetu posvećenih Isusu.

Hrist, Enkantado, Encantado, Christ
Foto: SILVIO AVILA / AFP / Profimedia

Raspon ruku je 36 metara, a unutar statue nalaziće se lift, dok će na vrhu biti postavljen vidikovac.

Inače, Enkantado sa svega 22.000 žitelja nalazi se 145 kilometara od Porto Algrea, prestonice brazilske države Rio Grande do Sul.

Kako kažu, ovaj projekat bi trebalo ne samo da duhovno nadahne posetioce, već i da pomogne razvoju turizma u ovom kraju.

Troškovi iznose 350.000 dolara, a sve se finansira kroz donacije, kažu iz Asocijacije.

Poređenja radi, Hristos Spasitelj iz Rija je 38 metara visok, sa rasponom ruku od 28 metara, a ove godine obeležiće se 90 godina od postavljanja statue.

Inače, čuvena skulptura koja se nalazi na brdu Korkovadu pored Rio de Žaneira nalazi se na 709 metara nadmorske visine. Radovi su trajali pet godina, a svečano je otkrivena 12. oktobra 1931.

Ideja o gradnji religioznog spomenika se prvi put pojavila 1859. godine, a predlog su dali otac Pedro Marija Bos i princeza Izabela. Ideja je opet uzeta u razmatranje 1921. godine, kada se približavala stogodišnjica nezavisnosti.

Prvi kamen temeljac je postavljen 4. aprila 1922, a radovi su počeli 1926.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)