Foto: EPA-EFE/Fernando Bizerra Jr

U Brazilu je ukupan broj umrlih u pandemiji koronavirusa prešao 300.000 u sredu, a po smrtonosnom talasu zbog kojeg su bolnice na ivici snaga Brazil je druga zemlja iza Sjedinjenih Država koja je prešla mračnu prekretnicu, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukupno je 300.685 ljudi sada umrlo u Brazilu od Kovida-19, objavilo je ministarstvo zdravstva, dok se zemlja bori sa eksplozijom slučajeva koje pripisuje lokalnoj varijanti virusa za koju se veruje da je zaraznija.

Brazil trenutno ima dosad najviši dnevni broj umrlih u pandemiji. Više je nego trostruko veći od početka godine, a prosek za prošlu nedelju iznosio je 2273 osobe.

Predsednik Žair Bolsonaro objavio je ranije da je napravio krizni odbor za borbu protiv pandemije, što je promena smera u jeku sve jačeg pritiska zbog bolesti čiju težinu je stalno umanjivao.

Ekstremno desni predsednik obećao je da niko neće „politizovati“ pandemiju, nakon sastanka sa predsednicima oba doma Kongresa, predsednikom vrhovnog suda, predsednikom središnje banke, većim delom svog kabineta i 6 od 27 brazilskih guvernera.

„Prevladavajući osećaj je solidarnost i predanost tome da se ublaže učinci pandemije“, rekao je Bolsonaro u predsedničkoj palati.

„Život je na prvom mestu“, dodao je.

Rekao je da se grupa dogovorila da će sastaviti koordinaciono veće sa 27 brazilskih guvernera, koje će predvoditi predsednik Senata Rodrigo Pačeco.

„On će sam sazivati krizni odbor koji će se sastajati svake nedelje“, rekao je.

Bolsonaro minimizirao pandemiju

Čini se da te objave nisu smekšale kritike Bolsonara koji se oglušivao na stručne savete o zatvaranju i maskama, zagovarao režim lekova koje je zvao „rano lečenje“ a za koji su naučnici rekli da ne deluje i govorio protiv vakcinacije.

List Folha de Sao Paulo optužio je predsednika da „laže“ kad je rekao da je njegova vlada neprestano radila na borbi protiv virusa.

„Dvanaest meseci Bolsonaro je minimizirao pandemiju, promovisao gužvu, govorio protiv upotrebe maski i zaustavio razgovore o obezbeđivanju vakcina“, upozorava list.

Bolsonaro je ublažio svoj stav o vakcinama pod pritiskom, rekavši kako je na sastanku u sredu „jednoglasno dogovoreno“ da je potrebna masovna vakcinacija.

Međutim izgleda da ne od odustaje od zagovaranja „ranog tretmana“ hidroksiklorokinom i drugim lekovima koji su u nizu studija odbačeni kao nedelotvorni protiv Kovida-19.

„Takođe smo razgovarali o mogućnosti režima ranog tretmana“, rekao je.

To spada u delokrug ministarstva zdravstva, koje poštuje pravo i dužnost svih lekara da leče svoje pacijente, uključujući i lekovima koji nisu namenjeni ličenju kovida, kaže on.

Strašno stanje

Novi ministar zdravstva – njegov četvrti u pandemiji – kasnije je rekao na svojoj prvoj konferenciji za novinare da je uspostavio posebnu grupu u ministarstvu za borbu protiv pandemije.

Ministar, kardiolog Marcelo Kjueiroga takođe je obećao da će „u kratkom roku“ utrostručiti broj vakcinisanih na milion dnevno.

U Brazilu, državi s oko 212 miliona, najmanje jednu dozu vakcine primilo je oko šest odsto stanovništva, no zemlja je daleko od toga da postigne cilj, odnosno da vakciniše sve odrasle do kraja godine.

Zbog novog talasa Kovida-19 mnoge su bolnice na tački pucanja, a kreveti u intenzivnoj nezi i snabdevanje kiseonikom na kritično niskim nivoima.

Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) upozorila je u utorak da je stanje u Brazilu „strašno“ i da preti ostatku regiona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar