Da Silva and Bolsonaro
Foto: EVARISTO SA / AFP / Profimedia

Bivši levičarski predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva pokrenuo je kampanju za predsedničke izbore u oktobru, nastojeći da svrgne sadašnjeg, krajnje desničarskog šefa države Žaira Bolsonara i vrati se na scenu četiri godine nakon što je bio u zatvoru zbog korupcije, javlja AFP.

Stari lav brazilske levice objavio je danas kandidaturu najavljujući namere da „obnovi zemlju“ nakon „neodgovorne i kriminalne“ vlasti aktuelnog predsednika, desničara Bolsonara.

„Spremni smo da radimo ne samo da bismo pobedili, nego da bismo obnovili i preobrazili Brazil, što će biti teže od samih izbora“, rekao je sedamdesetšestogodišnji Da Silva pred oko 4.000 svojih pristalica u Sao Paolu.

Bivši čelnik sindikata, koji još nema naslednika na ljevici, biće u izbornoj trci za treći mandat uz veoma visoku podršku javnosti od 87 odsto, 12 godina nakon odlaska s vlasti, navodi AFP.

Da Silva je, prema istraživanjima javnog mnenja, u nedostatku treće ozbiljnije opcije, jedini koji na izborima može da pobedi Bolsonara (67) jer ankete pokazuju da ga prestiže u borbi za podršku birača.

„Šta hoćemo? Demokratski ili autoritarni Brazil? Izbor nikada nije bio ovako lak“, poručio je Da Silva svojim pristalicama koji su ga pozdravljali povicima „Lula, ratniče brazilskog naroda“.

Predsednički izbori u Brazilu biće održani u oktobru ove godine, a Da Silvin protvkandidat i aktuelni šef države je već mesecima u kampanji u nameri da osvoji još jedan mandat.

****

Bonus video: Dejan Rambo Petković dobio novu veliku počast u Brazilu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar