Foto: EPA-EFE/CRAIG LASSIG

Terens Flojd, brat mučki ubijenog Džordža Flojda, juče je na mestu na kojem je preminuo njegov brat, a koje je postalo spomen obeležje, održao moćan govor okupljenim demonstrantima.

Obratio se svima koji učestvuju u neredeima proteklih nedelju dana, rekavši da ako on ništa ne razbija i ne uništava, zašto onda oni to rade te dodao kako ništa od toga neće vratiti njegovog brata.

„Edukujte se i glasajte“ poručio je on.

Rekao je da je njegova porodica miroljubiva te je sve pozvao da promene traže mirnim putem i da glasaju na izborima, prenosi Index.

“Ja ne divljam ovde. Nisam došao ništa da dižem u vazduh. Ne pravim nered u svojoj zajednici. Što vi to radite? Ništa ne radite. Jer ništa od toga neće vratiti mog brata”, rekao je okupljenima.

“U svakom slučaju policijske brutalnosti se događa isto. Vi protestujete, vi uništavate stvari, a ništa se ne događa jer to nisu njihove stvari. To su naše stvari. Oni žele da ih uništimo. Zato, uradimo ovo drugačije”, rekao je.

Foto: EPA-EFE/CRAIG LASSIG

Dodao je okupljenima kako treba da prestanu da misle da njihov glas nije važan te da izađu na izbore, i to ne samo na predsedničke izbore nego na sve izbore.

“Edukujte se, znajte za koga glasate. Tako ćemo ih pobediti, promenimo sve. Ne čekajte da vam drugi kažu ko je ko, znajte za koga glasate i tako ćemo ih pobediti. Puno je novca u igri, nas je puno. I svejedno ćemo ovo napraviti mirnim putem”, rekao je.

Dodao je i kako zna da njegov brat ne bi hteo da se ovakve stvari događaju.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Prijatelj porodice: Ova porodica traži mir

Njegov prijatelj i sveštenik Kevin Mekkol rekao je da porodica moli demonstrante da nastave sa protestima, ali da nastave mirno.

“Ova porodica traži mir. Ova porodica poziva na mir. Šaljem poruku svim ljudima u ovoj zemlji da prestanu sa neredima. Podignite znak mira. Moć je u brojkama”, rekao je.

„Mir u levoj, pravda u desnoj“, slogan je koji su na kraju izvikivali okupljeni dižući ruke u vazduh.

Foto: EPA-EFE/CRAIG LASSIG

Flojd je za EJ-Bi-Si njuz rekao i da želi da se podigne optužnica za ubistvo prvog stepena protiv policajca Dereka Čovina koji je, kako se vidi na objavljenom video snimku, klečao njegovom bratu na vratu, kao i protiv ostalih policajaca koji su učestvovali u toj akciji.

On je naglasio da se njegov stariji brat zalagao za mir.

Foto: EPA-EFE/YEHYA NEMAH

Kako je istakao, mnogi su Džordža Flojda opisivali kao “nežnog džina”.

“I ja sam ogorčen. Ponekad sam ljut. Želim da poludim”, rekao je Terens Flojd.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare