Foto: EPA-EFE/SERGEI KARPUKHIN/KREMLIN POOL/SPUTNIK,Kristina Stedul Fabac/Pixsell, EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Komitet Evropskog parlamenta nedavno je sproveo istraživanje i došao do zaključka da pojedini evroparlamentarci često perfidno zastupaju politiku ruskog lidera Vladimira Putina. Na spisku "Putinovih ljudi" u srcu Evrope našao se i Ivan Vilibor Sinčić, koji je ovdašnjoj javosti postao poznat nakon odbrane Novaka Đokovića i nastupa protiv Rio Tinta upravo u Evropskom parlamentu.

Komitet naglašava da upravo evroposlanici koji su uzdržani kada je reč o Rusiji,perfidno lobiraju za interese Moskve.

Proračuni pokazuju da je udeo onih koji su uzdržani bio tri puta veći kada su u pitanju antiruske rezolucije. Takvo odstupanje teško da bi moglo biti slučajno i znači da su neki od evroposlanika namerno izabrali strategiju da ne glasaju o dokumentima koji se odnose na Rusiju.

Foto:AP;AFP;Reuters; Profimedia, media.euobserver

Ponekad je teško locirati poslanike Evropskog parlamenta za koje se može sumnjati da gaje dobre odnose sa Kremljom. Naime, oni se često ne drže jedne posebne taktike kada glasaju o antiruskim rezolucijama, već kombinuju glasove protiv, uzdržane i odbijanje da učestvuju u glasanju. Ponekad čak podržavaju ove dokumente.

Ko je Ivan Vilibor Sinčić

Jedan od ljudi koji se našao na ovom spisku je hrvatski političar Ivan Vilibor Siničić, poznat kao jedan od osnivača i vođa nevladine organizacije Živi zid, odnosno kao kandidat na predsedničkim izborima 2014. godine. Sinčić je prilikom izborne kampanje izazvao veliku pažnju kao najmlađi predsednički kandidat u istoriji Hrvatske, kao i kritikom hrvatskog političkog establišmenta.

On je javnosti u Srbiji prvo postao poznat nakon govora protiv iskopavanja litijuma, a potom i zbog odbrane Novaka Đokovića.

Ivan Vilibor Sinčić
Ivan Vilibor Sinčić Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO

Sinčić je tada rekao da su rudnici litijuma predviđeni na 20 lokacija u Srbiji, a da je ključna ona koja se nalazi u dolini Jadra.

„Tamo ima 18 hiljada stanovnika koji žive od poljoprivrede. To potvrđuje tužnu neokolonijalni stvarnost Evrope i Kine. Kod nedavne posete Angele Merkel svom stranačkom kolegi iz EPP-a Vučiću, on je bio konobar, a Srbija švedski sto. Merkel izjavljuje kako je Evropa jako zainteresovana za srpski litijum. Zašto Evropa nije zainteresovana za svoj litijum pošto su najveće rezerve u Nemačkoj i Češkoj“, pitao je on, navodeći da sledi neokolonijalni koncept, gde dobit i ono što valja ide u središte, a zagađenje ide na periferiju.

On je postavio pitanje šta bi se dogodilo da se u Francuskoj otkrije nalazište litijuma.

Foto:Kristina Stedul Fabac/Pixsell ; EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

„Zamislite da je ispod plantaža vina oko Bordoa pronađen litijum, mislite da bi Francuzi razgovarali o raseljavanju naroda koji tamo živi? Naravno da ne bi. Nije prihvatljivo da zemlje periferije, bile članice EU ili ne, budu deponija da bi se neko vozio električnim automobilima. Takođe, za Srbiju je planirano čak šest novih termoelektrana dok se svuda po Evropi zatvaraju. To što je u Evropi zabranjeno, kada je u pitanju životna sredina, ne može biti dozvoljeno u Srbiji, Bosni ili Albaniji koja isto ima nalazište litijuma koju je Merkel posetila odmah nakon Beograda“, naveo je Sinčić.

Podrška Novaku, osuda Plenkovića

Pored litijuma, Sinčić se oglasio i kada je srpski teniser Novak Đoković bio u pritvoru u Australiji.

„Trenutno se u Australiji odvija civilizacijska sramota. Zatočiti najboljeg tenisera sveta politikanska je odluka onih koji će na kraju izgubiti. Novak je heroj planete. I nije stvar u njegovom izuzeću, jer nije tajna da su mnogi od njegovih kolega došli sa izuzećem. Ali oni ćute i njih ne diraju. Problem je što on nije ćutao. I zato mora biti kažnjen. To je sramota i to nije demokratija. Drži se Nole i vidimo se u Visokom“, napisao je tada Sinčić na svom Fejsbuk profilu.

Istovremeno, oštro je kritikovao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, nazivajući ga „briselskim slugom“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Sreo sam na stotine političara i lidera zemalja, ali nikad nekog toliko očajnog, neuspešnog. Država mu je najsiromašnija i najkorumpiranija u Evropskoj uniji, a on uobražen do neba. Pozivam vas da se oduprete pretnjama i ucenama, jer kad jednom na njih pristanemo, kraja neće biti“, piše u Sinčićevoj objavi uz koju je priložio i skrinšot mejla koji je poslao Veću Evrope.

Pre toga objavio je još jedan status o istoj temi u kojem je Plenkovića nazvao briselskim slugom i malim diktatorom.

„Dakle, briselski sluga u pokušaju da se u Briselu pokaže kao veliki gazda u Hrvatskoj, naručio je i platio prevelike količine vakcina. Budući da ga Hrvati niti poštuju, niti slušaju, nema što sada sa njima, pa pokušava da očajnički preti poslodavcima i radnicima“, napisao je Sinčić.

BONUS VIDEO Radić: Vagner može da stvori unutrašnje probleme Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar