Branimir Glavaš Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zagrebački Županijski sud danas je, nakon ponovljenog suđenja, ponovno proglasio krivim Branimira Glavaša za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, zbog kojeg je već odslužio većinu ranije dosuđene kazne.

Glavaš i ostali optuženi proglašeni su krivima.

Nepravosnažnu presudu bivšem političaru, koji je najpre bio u HDZ-u, a potom osnovao i vlastitu stranku HDSSB, objavio je predsednik sudskog veća Dražen Kevrić.

Glavaš je osuđen na sedam godina, a pet godina i tri meseca već je odslužio. Gordana Getoš Magdić osuđena je na četiri godine, Dino Kontić i Zdravko Dragić na tri godine, javlja N1 Hrvatska.

Kazna Glavašu godinu manja nego na prvom suđenju

Na prvom suđenju 2009. Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gde je otišao uoči izricanja prve presude.

Ustavni sud je u januaru 2015. godine ukinuo pravosnažnu osuđujuću presudu te je suđenje Glavašu i drugim optuženima ponovno započelo 2017. godine, a koje je još jednom iz početka krenulo u oktobru 2021. godine.

Vrhovni sud je početkom 2020. godine ukinuo odluku vanraspravnog veća zagrebačkog Županijskog suda iz marta 2019. godine prema kojoj je ponovljeno suđenje Glavašu trebalo da se odvoji od postupka drugih optuženih.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare