Covid 19
Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Šef Nacionalnog štaba Davor Božinović izjavio je danas da Hrvatska i dalje ima relativno visok broj novozaraženih korona virusom, ali da se vode rasprave da li da period samoizolacije bude kraći od sadašnjih 14 dana.

Božinović je rekao da se o pandemiji novog korona virusa na svetskom niovu vode rasprave i niko, kazao je, ne može tačno reći u dan ili u sat kada osoba koja je eventualno pozitivna, postaje manje opasna za svoju okolinu.

„Krenulo se sa samoizolaciojom od 28 dana, pa 21, pa je došlo do 14. Sad se vode rasprave. Kontakti zaraženih mogu razviti bolest i nakon nekoliko dana pa kad bi se tretirali kroz istoi vremenski period, moglo bi se dogoditi da kontakt zaražene osobe izađe van u trenutku kad je možda najzarazniji za okolinu”, rekao je Božinović.

Istakao je da se ide ka tome da še broj dana samoizolacije smanji, ali je poželjno da se to utvrdi na nekom multinacionalnom nivou.

Za Hrvatsku je, kazao je, važan stav EU, prenela je zagrebačka N1 tv.

Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske 9. septembra doneo je novu odluku za područje Zadarske županije na predlog županijskog štaba a zbog porasta broja novozaraženih. Na području županije na privatnim svečanostima i proslavama kao i sahranama može prisustvovati najviše 25 osoba. Nova će mera biti na snazi do 1. novembra, a ranije donesene mere produžene su do tog datuma. Ranije je donesena odluka da na svadbenim svečanostima u Zadarskoj županiji može biti najviše 50 osoba. Takođe, zabranjeno je održavanje organizovanih zabavnih okupljanja na brodovima kao i posete domovima za starije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar