Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Zavod za javno zdravstvo Bosne i Hercegovine saopštio je danas da se "Medimpex" d.o.o. ugovorom obavezao da isporuči 500.000 doza vakcina Spunjik V Bosni i Hercegovini u 2021. godini.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prva isporuka od 100.000 doza vakcina biće isporučena u roku od tri radna dana, nakon potvrde o prihvaćanju akreditiva od prozvođača. Preostale isporuke od 400.000 doza vakcina će se isporučivati sukcesivno.

„Medimpex“ d.o.o. se ugovorom obavezao da će od Federalnog ministarstva zdravstva tražiti dozvolu za interventni uvoz kompletne ugovorene količine vakcina, uz naznaku da će isto uvoziti i cariniti sukcesivno.

Sputnjik V je već odobren ili se trenutno ocenjuje u tri države članice EU – Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Evropska agencija za lekove još nije dala odobrenje da se ta vakcina upotrebljava u EU, a 4. marta saopšteno je da je započela „kontinuirani pregled“ Sputnjika V.

Vakcine AstraZeneke su jedine vakcine koje su do sada stigle u BiH, a donirala ih je Srbija. Reč je o vakcinama namenjenim zdravstvenim radnicima ovog entiteta.

BiH i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa Kovaks mehanizmom, prema kojem u BiH treba da stigne 153.600 doza vakcine AstraZeneka i 23.000 doza vakcine Fajzer-Biontek.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar