Foto: Tanjug/ AP Photo/David Keyton

Novinar iz Stokholma poreklom sa naših prostora privukao je pažnju na Tviteru snimkom u kojem govori da će u Švedskoj "tek biti gadno" i da zemlju koja još uvek nije uvela nikakve stroge restriktivne mere tek čeka na hiljade žrtava novog koronavirusa.

Tonči Percan na Tviteru je objavio snimak u kojem navodi mu je jedan švedski epidemiolog rekao da će u narednim nedeljama u Švedskoj biti hiljade preminulih od novog koronavirusa i da će kriva u Švedskoj tek opasno narasti.

„U svakom trećem staračkom domu ima zaraženih, a osoblje nema dovoljno opreme“, rekao je Percan. „Biće gadno sledećih nedelja ovde u Stokholmu.“

Za Nova.rs potvrdio je da je razgovarao sa profesorom Bjornom Olsenom sa Univerziteta u Upsali i da mu je on rekao da Švedsku čeka hiljade žrtava, iako su Šveđani dosad uspevali da zadrže linearnu krivu.

Pročitaj i:

„Brojke su se stabilizovale na otprilike 500 prispelih u bolnice po danu, i 50 preminulih, a nadležni organi navode da ako se situcija i dalje bude ovako odvijala, neće biti mesta na intenzivnoj nezi za sve prispele pacijente“, rekao je Percan. „Moraće da biraju koga će spasti.“

Šveđani su svesni situacije, rekao je Percan, iako postoji privid normalnog života.

„Ne izlazi se u restorane, kako mediji prenose, i preporučena je socijalna distanca“, naveo je Percan. „Ugostiteljski sektor je, pored transportnog, najteže pogođen u Švedskoj.“

Šveđani računaju, dodao je Percan, da će kriza trajati oko dva meseca. Problem je u tome što nisu uspeli da izoluju staračke domove i patronažne službe koje posećuju starije u domovima, a upravo su starije osobe najranjiivije.

„Čak i Švedska koja je razvijena zemlja nema dovoljno zaštitine opreme“, rekao je Percan. „Preraspodela opreme prema potrebama nije prošla kako je zamišljeno, i u svakoj oblasti u Švedskoj sada fali opreme.“

Foto: EPA-EFE/ANDERS WIKLUND SWEDEN OUT

Švedska vlada nije uvela stroge zabrane ili kazne kao druge zemlje jer veruje da će građani biti odgovorni i disciplinovani i poštovati preporuke o distanciranju od drugih ili ostati kod kuće ako im nije dobro, i oni to i čine, a u poređenju sa drugim državama koje su mahom uvele restriktivne mere u borbi protiv pandemije, Švedska je izuzetak jer je građanima ostavila dosta slobode uzdajući se u njihovu odgovornost.

Neki naučnici ipak kritikuju pristup Švedske zdravstvene agencije kao neodgovoran. U otvorenom pismu vladi oko 2.000 naučnika zatražilo je veću transparentnost i bolje obrazloženje strategije za sprečavanje širenja zaraze.

Profesor medicine Sten Linarson navodi da su naučnici zabrinuti jer nema naučnih dokaza u prilog prihvaćene politike.

“To je kao da znate da vam kuća gori, ali odlučite da ćete je gasiti kasnije. To nema nikakvog smisla. A opasnost je naravno da izgori cela kuća”, smatra profesor s uglednog Instituta Karolinska.