Foto: REUTERS/Amel Emric

Devojčica Esma Gljiva iz Vogošće, nadomak Sarajeva svoju ljubav prema folkloru i narodnoj nošnji izrazila je kreativno kroz izradu tradicionalne balkanske nošnje sa ukrasima za glavu i ukrasnim keceljama za Barbi (Barbie) lutke, nadajući se da će izazvati interesovanje za njen "folklor Barbi" upravo u vremenu kada film "Barbi" osvaja obožavaoce širom sveta.

Jedanaestogodišnja Esma Gljiva iz Sarajeva započela je svoj projekat pre više od mesec dana nakon što je u jednoj suvenirnici videla nekvalitetne figure. Suvenirske figure obično nisu prave lutke koje se kreću i njihova odeća je samo zalepljena.

“To su bile neke plastične lutke obučene u narodne nošnje, čak i nisu bile prave lutke … uopšte nisu bile propisno obučene“, rekla je Esma za Rojters pokazujući nove lutke iz svoje kolekcije.

Foto: REUTERS/Amel Emric

„Pokušala sam to da uradim na bolji način i mislim da sam uspela“, rekla je ona.

Odgajana u porodici predanih amaterskih folklornih plesača, Esma je naučila mnogo o bosanskoj multireligijskoj tradiciji i sama je članica lokalne folklorne grupe, prenosi N1 BiH.

Foto: REUTERS/Amel Emric

Veoma je precizna u izradi lutaka obučenih u tradicionalnu muslimansku, pravoslavnu i katoličku nošnju, brine o frizurama i minijaturnom nakitu.

Rano poduzetništvo

Njeni prijatelji i porodica kažu da ona oličava duh ženske nezavisnosti i preduzetništva koji dominira filmom.

Kaže da bi svoje lutke nazvala “bosanske Barbi lutke”, a planira kostime za bosanskog folklornog Kena.

PROČITAJTE JOŠ:

Esma svakodnevno prima narudžbine za svoje lutke, a slala ih je u Bugarsku, Češku, Turkmenistan, Norvešku, Britaniju i druge zemlje.

Foto: REUTERS/Amel Emric

Tako se jedna od njenih lutaka našla i u rukama ambasadorke Bosne i Hercegovine u Češkoj Martine Mlinarević, koja je svoj primerak lutke podelila na društvenim mrežama i na taj način Esmi pružila podršku, na čemu joj je, kaže, posebno zahvalna, piše Agencija Anadolija.

„Tako smo ponosni što je sa takvom predanošću prihvatila ovaj projekat i tako provodila letnji raspust. Takođe je zaradila i džeparac“, rekla je Esmina majka Adana Gljiva.

Foto: REUTERS/Amel Emric

Kako se interesovanje za lutkama povećalo, Esma je odlučila napraviti stranicu na društvenim platformama Fejsbuk i Instagram, nazvavši je “esmama_radionica”, gde je moguće videti njene kreacije, naručiti svoju unikatnu lutku, a isto tako i učestvovati u brojnim nagradnim igrama.

BONUS VIDEO: „Folklor je ljubav za ceo život“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar