Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Evropska unija (EU) pozdravlja objavljivanje izveštaja o proceni zabrinutosti za ljudska prava u kineskoj autonomnoj oblasti Sinđang Ujgur, od strane Kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR), kaže se u današnjoj izjavi potpredsednika Evropske komisije Đozepa Borelja.

U izveštaju OHCHR naglašena su ozbiljna kršenja ljudskih prava koja se dešavaju u Sinđijangu, a koja, prema izveštaju, mogu predstavljati međunarodne zločine, posebno zločine protiv čovečnosti, navedeno je u saopštenju pres službe Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) na čijem je čelu Borelj.

Izveštaj se posebno odnosi na postojanje velike mreže političkih kampova za prevaspitanje, masovnih proizvoljnih pritvaranja, široko rasprostranjenog praćenja, mera kontrole, sistemskih i strogih ograničenja u vršenju osnovnih sloboda, uključujući slobodu veroispovesti ili uverenja, kao i upotrebu prinudnog rada, mučenja, prisilnog abortusa i sterilizacije, kontracepcije i politike razdvajanja porodica, a obuhvaćeno je i seksualno i rodno zasnovano nasilje.

Kako se navodi u izveštaju, situacija sa ljudskim pravima u autonomnom regionu Sinđijang Ujgur zahteva hitnu pažnju kineske vlade, Ujedinjenih nacija, posebno njenih tela za ljudska prava, kao i šire međunarodne zajednice.

EU se pridružuje pozivu eksperata UN koji izveštavaju Savet za ljudska prava da pažljivo prate, izveštavaju i procenjuju situaciju sa ljudskim pravima u Kini, navodi se u pisanoj izjavi Borelja.

***

BONUS VIDEO: Štrajk glađu zbog Ziđina: Ako se zarati, hoću li braniti srpsku ili kinesku zemlju?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram