Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je da mogućnost konvencionalnog rata visokog intenziteta u Evropi više nije fantazija i pozvao na izgradnju zajedničkog odbrambenog kapaciteta Evrope.

„Mislim da živimo veoma važan trenutak u procesu izgradnje Evrope jer se rat sigurno nazire na horizontu“, rekao je Borelj tokom obraćanja na Forumu Evropa u Briselu.

Ukazujući da je Evropa izgrađena na dihotomiji i da je ekonomska integracija prepuštena institucijama EU, a bezbednost NATO-u, Borelj je rekao da EU ne može više da se oslanja na ovu podelu.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S, SOPA Images / Sipa Press / Profimedia,EPA-EFE/OLEG PETRASYUK, Shutterstock

„Rat u Ukrajini je brutalno otkrio svet onakvim kakav jeste, a ne kakav smo želeli da bude. To je svet obeležen ruskom pretnjom za EU u celini“, upozorio je Borelj.

Kako se navodi u transkriptu njegovog govora koji je objavila Evropska služba za spoljne poslove, Borelj je rekao da Evropa danas oseća izazov i poručio da će evropski projekat biti u velikoj meri vezan za izgradnju zajedničke bezbednosti i odbrane.

POGLEDAJTE JOŠ:

„To ne znači reći da je rat neminovan i da će početi sutra. Ali moramo da nateramo građane EU da shvate da američki kišobran koji nas je štitio tokom Hladnog rata i posle njega, možda neće sve vreme biti otvoren“, rekao je Borelj.
Istakao je da Evropa mora da izgradi sopstveni zajednički odbrambeni kapacitet.

„Mislim da EU danas ulazi u treći momenat svoje izgradnje: treći trenutak, treću etapu. Prva je bila 1957. godine: zajedničko tržište sa ograničenim brojem evropskih javnih politika. Druga je bila ubrzanje ekonomske integracije kroz jedinstveno tržište i jedinstvenu valutu. A treća je počela ratom u Ukrajini, koji će dovesti do rađanja snažnog evropskog stuba bezbednosti i odbrane“, poručio je Borelj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare