Foto: EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Evropskoj uniji ne preostaje druga mogućnost nego da razgovara sa novim talibanskim vladarima Avganistana, a Brisel će pokušati da koordinira sa vladama članicama radi organizovanja njenog diplomatskog prisustva u Kabulu, rekao je danas visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj.

„Avganistanska kriza nije završena“, rekao je Borelj Evropskom parlamentu u Strazburu. Šef diplomatije EU je poručio da nemaju drugu mogućnost nego da sarađuju sa talibanima.

„Da bismo imali ikakvu šansu da utičemo na događaje, nemamo drugu mogućnost nego da sarađujemo sa talibanima,“ kazao je Borelj.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ministri spoljnih poslova EU postavili su uslove za ponovno uspostavljanje humanitarne pomoći i diplomatske veze sa talibanima, koji su 15. avgusta preuzeli kontrolu nad Avganistanom, uključujući poštovanje ljudskih prava, posebno prava žena.

„Možda je čisti oksimoron da se govori o ljudskim pravima, ali to je ono što ih moramo pitati“, rekao je on.

Borelj je rekao zakonodavcima EU da bi blok trebalo da bude spreman da primi Avganistance koji pokušavaju da uđu u Evropu, ako talibani dozvole ljudima da odu, iako je rekao da ne očekuje da će migracioni tokovi biti tako veliki kao 2015. godine.

Evropska komisija planira da obezbedi finansiranje od vlada EU i zajednički budžet u iznosu od 300 miliona evra za ovu i sledeću godinu kako bi otvorila put za preseljenje oko 30.000 Avganistanaca.

BONUS VIDEO Talibani u Avganistanu

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar