Foto:profimedia.rs

Različite komponente evropskih proizvođača ugrađivane su u iranske dronove koje koristi Rusija u napadima na Ukrajinu, navodi se u tajnom dokumentu koji je Kijev poslao svojim zapadnim saveznicima tražeći isporuke raketa dugog dometa za napade na proizvodne lokacije u Rusiji, Iranu i Siriji.

U dokumentu na 47 stranica koji je u avgustu ukrajinska vlada dostavila vladama G7, Kijev tvrdi da je u prethodna tri meseca bilo više od 600 ruskih napada bespilotnim letelicama (UAV) koje sadrže zapadnu tehnologiju, prenosi londonski Gardijan.

.

Prema izveštaju do kojeg je došao Gardijan, 52 električne komponente koje su proizvele zapadne kompanije pronađene su u dronu Šahed-131 i 57 komponenti u modelu Šahed-136, koji ima domet leta od 2.000 kilometara i brzinu krstarenja od 180 kilometara na sat.

Pročitajte još...

Pet evropskih kompanija, uključujući poljsku podružnicu jedne britanske multinacionalne kompanije, imenovane su kao originalni proizvođači identifikovanih komponenti.

„Među proizvođačima su kompanije sa sedištem u zemljama koalicije koja je Rusiji uvela sankcije: SAD, Švajcarska, Holandija, Nemačka, Kanada, Japan i Poljska“, navodi se u dokumentu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar