Foto: EPA-EFE/JOEDSON ALVES

Sudsko veće danas je izglasalo da je bivši brazilski predsednik Žair Bolsonaro nema prava da se kandiduje za neku funkciju do 2030, pošto su sudije zaključile da je zloupotrebio vlast i neosnovano dovodio u pitanje elektronski sistem glasanja.

Odlukom koja će zabraniti 68-ogodišnjem Bolsonaru da se kandiduje do 2030. znači da mu se oduzima šansa za bilo kakvu političku budućnost i mogućnost povratka na vlast.

Četiri od sedam sudija najvišeg izbornog suda u zemlji složili su se da je Bolsonaro zloupotrebio svoja ovlašćenja korišćenjem vladinih kanala komunikacije da promoviše sopstvenu kampanju i izazivanjem sumnji u glasanje.

Fokus slučaja je na sastanku 18. jula 2022. godine kada je Bolsonaro koristio zaposlene u vladi, državnu televiziju i predsedničku palatu u Braziliji da kaže stranim ambasadorima da je elektronski glasački sistem u zemlji namešten.

Stručnjak za izborno pravo Marlon Reis rekao je da je Bolsonaro zloupotrebio ovlašćenja položaja sazivanjem sastanka, pošto je koristio zaposlene u vladi i vladine zgrade za pobedu na izborima, i poistovetio interese zemlje s interesima svoje kampanje.

Bolsonaro će moći da se žali Vrhovnom sudu. On je takođe suočen sa drugim pravnim problemima uključujući i krivičnu istragu.

„Ova odluka će okončati Bolsonarove šanse da ponovo bude predsednik, i on to zna. Posle ovoga on će pokušati da ne ode u zatvor, izabraće neke od svojih saveznika da zadrži svoj politički kapital, ali vrlo je malo verovatno da će se ikad vratiti u predsedništvo“, rekao je Karlos Melo, profesor političkih nauka na univerzitetu Insper u Sao Paulu.

U obraćanju novinarima u Braziliji juče Bolsonaro je rekao da mu je naneta nepravda.

„Pokažite mi nešto konkretno što sam uradio protiv demokratije, možda je moj zločin što sam radio pravu stvar četiri godine“, rekao je Bolsonaro.

On je u intervjuu ranije ove nedelje priznao da su male šanse da ovo prebrodi. Odlukom suda on neće moći da učestvuje u lokalnim izborima 2024. i 2028. kao i na opštim izborima 2026. godine.

Ako bi protiv njega bile donete dodatne presude, zabrana učestvovanja na izborima mogla bi da bude produžena, a mogao bi i da dobije kaznu zatvora.

Bivši predsednik Fernando Kolor de Melo i aktuelni predsednik Luis Inasio Lula da Silva prethodno su proglašeni nepodobnim. U slulčaju Bolsonara prvi put je neki predsednik proglašen nepodobnim da se kandiduje zbog izbornih prestupa, a ne zbog krivičnog dela.

***
BONUS VIDEO – Demolirane prostorije brazilskog kongresa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar