vakcina za koronu
Foto:EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro doveo je danas u sumnju broj preminulih od korona virusa u saveznoj državi Sao Paolu i optužio tamošnjeg guvernera da manipuliše brojkama u političke svrhe, ne dajući dokaze za te tvrdnje.

Kako navodi Rojters, Bolsonarove optužbe su poslednji u nizu napada u borbi sa brazilskim guvernerima, koji su se suprotstavili njegovim pogledima da zaštita ekonomije ima prioritet nad merama socijalnog distanciranja u borbi protiv korona virusa.

Poštujući savete stručnjaka za javno zdravlje, velika većina od 26 guvernera zabranila je komercijalne aktivnosti koje nisu od suštinskog značaja i zatvorili javne službe.

„Žao mi je, neki ljudi će umreti, to je život“, rekao je Bolsonaro u televizijskom intervjuu.

„Ne možete da zaustavite rad fabrike automobila zbog smrti u saobraćaju“, objasnio je Bolsonaro.

Rekao da se u saveznoj državi Sao Paulo, ekonomski najjačoj brazilskoj državi, broj smrtnih slučajeva čini „prevelikim“.

Prema najnovijim podacima, u Sao Paulu je najviše slučajeva koronavirusa u Brazilu – 1.223 obolelih i 68 preminulih.

„Moramo pogledati što se tamo događa. Ovo ne može biti igra brojeva koja favorizuje političke interese“, naveo je Bolsonaro.

Guverner Sao Paula Žoao Dorija, bivši saveznik Bolsonara za koga mnogi očekuju da će biti njegov suparnik na predsedničkim izborima 2022, optužio je Bolsonara za širenje dezinformacija pokretanjem TV reklamne kampanje koja kritikuje ograničenja, prikazujući slogan „#BrazilCannotStop“.

Televizijsku reklamu je naručla predsednikova kancelarija po ceni od milion dolara i bez konsultacija sa Ministarstvom zdravlja.

„Za prodavce iz susedstva, za vlasnike prodavnica u centrima gradova, za domaće radnike, za milione Brazilaca, Brazil se ne može zaustaviti“, navodi se u oglasu, koji prikazuje scene prepunih učionica i uličnih marketa.

Slogan je sličan #MilanWillNotStop, koji je postao popularan u severnoj Italiji u februaru, ali je Italija ubrzo postala globalni epicentar koronavirusa s više smrtnih slučajeva nego Kina.