Foto: Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

Bivši brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je u petak da planira da se vrati kući za nekoliko nedelja kako bi zauzeo poziciju "odgovornog protivnika" svom nasledniku Luisu Inasiju Luli da Silvi.

To dovodi do potencijalnog obračuna sa sudijama Vrhovnog suda zemlje koji su jasno stavili do znanja da im je on na vidiku nakon što su njegove pristalice prošlog meseca opljačkale vladine zgrade.

Foto: REUTERS/Marco Bello

Policija je najavila još jednu raciju dok je istraživala nasilje u petak, nekoliko sati pre nego što je bivši predsednik otkrio svoje planove i održao veliki govor pred bučnom gomilom od 500 pristalica u klubu Donalda Trampa u Majamiju.

A svoj povratak u politiku najavio je u intervjuu za podkast konzervativnog aktiviste Čarlija Kirka.

„U narednih nekoliko nedelja nameravam da se vratim u Brazil kako bih bio deo odgovorne opozicije aktuelnoj vladi“, rekao je on, prema ekskluzivnim prethodnim izvodima datim za Dejli mejl.

Foto: Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

„Nažalost, u poslednja tri dana već su uradili mnogo loših stvari, a ja volim da kažem da vladi Luline radničke partije nije baš potrebna opozicija.“

To označava novo poglavlje u Bosonarovoj političkoj karijeri. Posle četiri godine na funkciji kao „brazilski Tramp“, izgubio je oktobarske izbore od Luline levičarske partije.

Proteklih mesec dana živeo je mirno u predgrađu Orlanda, čekajući novu američku vizu dok su istražitelji kod kuće ispitivali prošlomesečno nasilje.

U petak je razbio krinku u odlučnom stilu, šaljući pristalice u oduševljenje javnim govorom u klubu Donalda Trampa u Majamiju.

On je kanalisao bivšeg američkog predsednika, hvaleći se veličinom svoje publike pre nego što je rekao da je njegova lista ekonomskih dostignuća učinila njegov izborni poraz još misterioznijim.

Foto: Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

„Brazilu ide veoma dobro, ali ne možemo da razumemo zašto je levica pobedila“, rekao je on ekstatičnoj gomili pristalica u plesnoj dvorani ukrašenoj lusterima.

Kirk, njegov domaćin, je odgovorio: „Sve što mogu da kažem je da to zvuči veoma poznato“.

U intervjuu za Kirkov podkast, Bolsonaro je otkrio više o svojim planovima za povratak.

Foto: Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

„Pronašao sam se kroz politiku… možda malo kasno… ali osećam da moram da ostanem u politici jer imam veoma veliku odgovornost. Postoje novi desničarski lideri u Brazilu i osećam da na svojoj poziciji moram da pomognem u koordinaciji njihovih napora, da pomognem konzervativnom pokretu.“

U Brazilu ga čeka neizvesna budućnost. Mnogi od njegovih pristalica strahuju da će ga uhapsiti.

Pre odlaska iz zemlje, njegova populistička retorika, predizborna upozorenja o prevari birača i tvrdokorni otpor merama KOVID-a doveli su do poređenja sa Donaldom Trampom.

One su se samo pojačale kada su njegove pristalice upale u vladine zgrade u glavnom gradu Brazilije, pozivajući na državni udar da bi ga vratili na vlast. 8. januar, jedva da je mogao biti bliži neredima inspirisanim Trampom, kao onomad 6. januara 2021. u SAD.

Foto: REUTERS/Marco Bello

Nekoliko sati pre nego što se pojavio u Kristalnoj dvorani Trampovog kluba, brazilska policija je saopštila da je izvršila još jednu seriju racija dok nastavlja da istražuje nasilje.

Ništa od toga nije bilo važno za 500 članova uglavnom brazilske publike.

Navijali su dok je Kirk, osnivač „Tačka preokreta SAD“, predstavio Bolsonara kao bedem protiv latinoameričkog komunizma.

Sve glasnije su navijali dok je tvrdio da je zaštitio njihove slobode tokom pandemije, kada ga je međunarodna zajednica osudila da nije učinio dovoljno da zaustavi širenje KOVID-19.

PROČITAJTE JOŠ:

„Brazil je jedna od najdigitalizovanijih zemalja na svetu. I uz veliku krizu pandemije završili smo 2020. godinu i kada je u pitanju otvaranje novih radnih mesta“, rekao je on.

„I bili smo u mogućnosti da tokom pandemije obezbedimo svima i što je najvažnije slobodu za one koji su odlučili da ne dobiju vakcinu.“

„Tokom svoje kampanje privukao sam ogromne mase ljudi u pet regiona Brazila“, rekao je on.

Foto: REUTERS/Marco Bello

On je kritikovao svog naslednika zbog podrivanja njegovih napora da podstakne ekonomiju i nagovestio da možda ima više posla u Brazilu.

„Punim svoje baterije u ovakvim trenucima“, rekao je dok je publika izrazila odobravanje. „Svakim danom koji prođe sve više volim Brazil“.

Na kraju svog govora i sesije pitanja i odgovora, ispraćen je sa bine kroz publiku – umesto da izađe iz bekstejdža.

BONUS VIDEO: U padu helikoptera u blizini Kijeva stradalo troje dece i vrh MUP-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar