Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Bolnice u Indiji, pune pacijenata, u subotu su molile za zalihe kiseonika, dok je broj zaraženih od koronavirusa ponovo porastao tokom noći. U Indiji je, treći dan zaredom, oboren svetski rekord po broju novozaraženih.

Zdravstveni sistem Maks, koji upravlja mrežom bolnica na severu Indije, tvitovao je da ima dovoljno kiseonika za manje od dva sata dok je još jedan veliki zdravstveni lanac, Fortis, saopštio da neće primati nove pacijente u Nju Delhiju.

U indijskoj prestonici od Kovida 19 umire jedna osoba nešto manje od svaka četiri minuta, a zdravstveni sistem je pred pucanjem.

Vlada doprema kiseonik vojnim avionima i vozovima u Nju Delhi, iz drugih delova zemlje i inostranstva – uključujući i Singapur.

Broj slučajeva širom zemlje porastao je za 346.786, na ukupno 16,6 miliona. Preminulo je gotovo 190.000 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Broj žrtava Kovida 19 povećao se za 2.624 tokom protekla 24 sata, što je najveći dnevni bilans u zemlji do sada. Pogrebni domovi su puni i traže od ožalošćenih porodica da čekaju.

Bolnice u prestonici su zatražile od suda da naloži državnim i federalnoj vladi da naprave hitne medicinske zalihe, uglavnom kiseonika.

„Ovo je cunami. Kako pokušavamo da izgradimo kapacitete“, upitao je viši sud vlasti.

Na televizijskim snimcima vidi se kako porodice brinu o bolesnima u hodnicima bolnica i na ulicama dok čekaju pomoć lekara.

Federalna vlada je u februaru proglasila da je pobedila pandemiju, ali su zdravstveni eksperti saopštili da je tokom zime došlo do opuštanja u Indiji, kada se činilo da je virus pod kontrolom. Vlasti su tada ukinule restrikcije i ponovo dozvolile velika okupljanja.

Pojedini ističu da naglom rastu možda doprinosi i širenje novog, opasnijeg soja koronavirusa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar