Foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL

Zvaničnici u Kanadi pokušavaju da nađu uzrok misteriozne bolesti mozga, koja nalikuje na Krojcfeld-Jakobovoj bolesti, a do sada je petoro ljudi umrlo od nepoznatog oboljenja.

Pročitajte još:

Do sada su od misteriozne bolesti obolele 43 osobe uz kanadskoj provinciji Nju Brunsvik. Iako je prvi slučaj zabeležen još 2015. godine, broj obolelih raste iz godine u godinu, pa su tokom 2020. zabeležena 24 slučaja, a od početka ove godine šest, prenosi Lajvsajens.

Budući da ovo oboljenje podseća na Krojcfeld-Jakobovu bolest, teško neurodegenerativno oboljenje koje je smrtonosno, istraživanja su pokazala da nema dokaza da je ono u pitanju.

Krojcfeld-Jakobovu bolest uzrokuju prioni, vrsta proteina koja se nagomilava u mozgu i oštećuje nervne ćelije.

Bolesti koje uzrokuju prioni mogu da pogode i ljude i životinje, a ponekad mogu da se preneseu na ljude preko mesa obolelih životinja.

„Trenutno nema dokaza, čak ni naznake, iako su urađene tri autopsije, da je u pitanju prionska bolest. To je iznenađujuće“, rekao je doktor Nil Kešmen, profesor na Univerzitetu Britanska Kolumbija.

Kod pacijenata obolelih od misteriozne bolesti simptomi se razvijaju progresivno se pogoršavajući. Simptomi su neobjašnjivi bolovi, grčenje, pad kognitivnih sposobnosti, gubljenje mišićne mase, cvokotanje zuba, halucinacije…

Najveći broj slučajeva zabeležen je na Akadijskom poluostrvu, na severoistoku provincije Nju Brunsvik, kao i u gradu Monktonu, na jugoistoku iste provincije.

Veliki broj stručnjaka pokušava da ustanovi o čemu se radi, budući da postoji mogućnost da je u pitanju nova, do sada nepoznata bolest.

BONUS VIDEO:

Razmatra se i da li je u pitanju neko trovanje zbog zagađenja prirode ili sličnih uzročnika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)