Entoni Blinken
Entoni Blinken Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da vidi u rasplamsavanju sukoba na istoku Ukrajine "scenario provokacija" koji je smislila Rusija da bi opravdala napad na Ukrajinu. „Događaji poslednjih 24 do 48 sati deo su već postojećeg scenarija, koji se sastoji u stvaranju lažnih provokacija, zatim odgovaranju na te provokacije da bi se izvršila nova agresija protiv Ukrajine“, rekao je Blinken u na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

„Dok mi činimo sve u našoj moći da jasno ukažemo da postoji diplomatski put, duboko smo zabrinuti činenicom da to nije put na koji se Rusija obavezala“, rekao je američki šef diplomatije.

Blinken je uputio slične optužbe juče pred Savetom bezbednosti UN.

Na istoku Ukrajine danas su se dogodila nova granatiranja, za koja se uzajamno optužuju ukrajinska vojska i proruski separatisti. Smatra se da Rusija, koja demantuje da planira invaziju, ali traži povlačenje NATO iz istočne Evrope, podržava i finansira separatiste na istoku Ukrajine.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je otvarajući Minhensku konferenciju da bi bila „katastrofa“ kada bi kriza između Rusije i Ukrajine prerasla u rat.

„Sa koncentracijom ruskih trupa oko Ukrajine duboko sam zabrinut zbog porasta tenzija i spekulacija o vojnom sukobu u Evropi“, upozorio je Gutereš.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da Rusija postavlja „apsolutno neprihvatljivu pretnju“ za evropsku bezbednost. Ona je rekla da su nedavne najave Rusije o delimičnom povlačenju trupa predstvljale zračak nade ali da želi da vidi dela pošto je ruska pretnja i dalje realna.

Međunarodne vođe i visoke diplomate okupiće se u Minhenu od danas do nedelje za tri dana razgovora o pitanjima odbrane i bezbednosti. Sastanci u različitim formatima će se nizati u Minhenu gde se takođe nalazi potpresednica SAD Kamala Haris, glavni šefovi diplomatije EU, šef NATO Jens Stoltenberg i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Rusi koji su redovno bili prisutni na toj konferenciji, ove godine nisu poslali predstavnika.

BONUS VIDEO: Život na prvoj liniji fronta u Donbasu


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar