Foto: EPA/LYNN BO BO

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je da bi raketni napadi na Izrael iz Pojasa Gaze trebalo odmah da budu obustavljeni i pozvao je sve strane da preduzmu neophodne korake u cilju smanjenja napetosti.

PROČITAJTE JOŠ:

„Veoma smo fokusirani na situaciju u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze i duboko zabrinuti zbog raketnih napada iz Pojasa Gaze koji moraju odmah biti obustavljeni“, izjavio je Blinken u ponedeljak, uoči sastanka sa ministrom spoljnih poslova Jordana Aimanom Safadijem koji je pozvao SAD da odigraju lidersku ulogu i doprinesu smanjenju nasilja, prenosi Rojters.

Blinken je izrazio zabrinutost zbog nasilja i „provokativnih akcija“ u i oko Haram al-šarifa, brda u starom jezgru Jerusalima koje Jevreji zovu Brdo hrama, prenosi Tanjug.

Tenzije rastu u Izraelu poslednjih dana, a samo sinoć je, u izraelskim raketnim napadima na Pojas Gaze, poginulo najmanje 20 osoba, među njima i devetoro dece, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja, dok agencije prenose da je u napadima povređeno više od 60 ljudi.

Izraelska vojska prethodno je potvrdila da je izvela raketne napade na Pojas Gaze, navodeći da su u raketnim udarima poginula trojica pripadnika Hamasa koji je prethodno raketirao Jerusalim posle isteka ultimatuma upućenog izraelskoj vladi da povuče bezbednosne snage iz kruga džamije Al Aksa, preneo je ranije AP.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar