Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je danas da SAD ostaju čvrsto posvečene borbi protiv side, u cilju okončanja globalne pandemije ove bolesti.

POGLEDAJTE JOŠ:

U saopštenju Stejt departmenta, na 40. godišnjicu od prvih registrovanih slučajeva side, Blinken je naglasio da u to vreme niko nije mogao da zamisli da će bolest i danas biti sa nama i da će odneti više od 32 miliona života širom sveta, uključujući i 700.000 u SAD.

On je podsetio da više od 38 miliona ljudi širom sveta, uključujući 1.2 miliona u SAD, trenutno hrabro živi sa virusom HIV-a.

Američki državni sekretar je rekao i da su SAD ponosne na dugogodišnje partnerstvo sa zemljama i zajednicama širom sveta u cilju okončanja globalne epidemije side i podsetio da su uložile više od 85 milijardi dolara u globalni odgovor na ovu bolest kroz hitan program za borbu protiv side (PEPFAR) i kao vodeći donator Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.

Kao datum kada se sida pojavila uzima se 5. jun 1981. godine. Tada je u Centru za kontrolu bolesti u Atlanti kod pet homoseksualaca ustanovljen redak oblik upale pluća, od koga su do tada oboljevale samo jako imunološki oslabljene osobe.

Bolest je naredne godine nazvana sindrom stečenog gubitka imuniteta, ili sida, poznata i po svom engleskom akronimu AIDS.

Francuski tim je izolovao virus uzročnika side 1983. godine, i on je 1986. zvanično nazvan HIV-virus (virus humane imunodeficijencije).

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare