Entoni Blinken u poseti Turskoj Foto:Tanjug/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

Američki šef diplomatije Entoni Blinken dao je intervjue za BBC i CNN u kojima je oštro napao Kinu. Blinken je upozorio da će Vašington delovati ako Kina ne prestane da snabdeva Rusiju artiklima koje koristi za napad na Ukrajinu. Blinken je za CNN izjavio da je SAD video dokaze da je Kina htela da se meša u predstojeće predsedničke izbore.

Govoreći za BBC u Pekingu, američki državni sekretar rekao je da je jasno dao do znanja svojim kolegama da oni pomažu raspirivanju najveće pretnje evropskoj bezbednosti od hladnog rata, prenosi Index.hr.

Pohvale za Kinu zbog delovanja u vezi fentanila

Nije rekao koje mere je SAD spreman da preduzme. Ali, Blinken je i naglasio da je u nekim područjima postignut napredak. Pohvalio je Peking što je uložio napore u zaustavljanju zaliha droge fentanil koja stiže u SAD. Kina je i dalje glavni izvor fentanila za SAD, za koji je Bela kuća rekla da uzrokuje javnozdravstvenu krizu u celoj zemlji.

Si Đinping Foto:Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Blinken je takođe naglasio kako smatra da Peking može da igra „konstruktivnu“ ulogu na Bliskom istoku, ukazujući na to da Kina koristi svoj odnos s Iranom kako bi sprečila dalju eskalaciju u sukobu s Izraelom.

Zategnuti odnosi SAD-a i Kine

Odnosi između Vašingtona i Pekinga zategnuti su zbog kineskih potraživanja nad Tajvanom i Južnokineskim morem te američkih zabrana izvoza napredne tehnologije. Dodatno su oštećeni svađom oko špijunskog balona prošlog februara.

Proteklih dana SAD je doneo zakon koji bi prisilio kompaniju u kineskom vlasništvu da proda popularnu aplikaciju TikTok ili da ona bude zabranjena u Americi. Juče poslepodne sastali su se Si i Blinken u Velikoj dvorani naroda u Pekingu. Kineski predsednik se složio da su dve strane „napravile pozitivan napredak“ otkako se u januaru susreo s američkim kolegom Džozefom Bajdenom.

Entoni Blinken Foto:Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

„SAD i Kina treba da budu partneri, a ne suparnici. Ako SAD zauzme pozitivan stav o razvoju Kine, odnosi bi mogli istinski da se stabilizuju, da postanu bolji i da krenu napred“, izjavio je Si.

Blinken: Videli smo dokaze da je Kina htela da se umeša u predsedničke izbore

Blinken je za CNN rekao da je SAD video dokaze kineskih pokušaja da „utiču i verovatno se mešaju“ u predstojeće predsedničke izbore u SAD-u, uprkos prethodnom obećanju Sija da Kina to neće činiti.

Pročitajte još...

Blinken je rekao da je ponovio Bajdenovu poruku Siju iz januara prošle godine, kada je Si tokom samita u San Francisku obećao da se Kina neće mešati u američke predsedničke izbore 2024.

“Videli smo, generalno govoreći, dokaze o pokušajima uticaja i mogućeg uplitanja. Želimo da se to što pre prekine. Svako mešanje Kine u naše izbore je nešto što vrlo pažljivo posmatramo i to nam je potpuno neprihvatljivo. Tokom svog susreta sa Sijem u Pekingu želeo sam da budem siguran da će on ponovo čuti poruku da se Kina ne meša u izbore“, izjavio je Blinken za CNN.

Peking je u više navrata rekao da se ne meša u izbore u SAD-u na osnovu svog načela nemešanja u unutrašnje poslove drugih zemalja. Kina i akteri za koje se veruje da su povezani s Pekingom optuženi su za političko uplitanje u druge zemlje, poput Kanade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare