Entoni Blinken Foto:Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Palestinski islamistički pokret Hamas ostaje "jedina prepreka između naroda Gaze i prekida vatre" s Izraelom, rekao je juče američki državni sekretar Entoni Blinken. "Čekamo da vidimo da li će zaista pristati na prekid vatre i oslobađanje talaca", rekao je Blinken na forumu Sedona Instituta Mekein u Arizoni.

„Trenutno je stvarnost da je Hamas jedina prepreka između ljudi u Gazi i primirja“, dodao je. Izrael i zemlje posrednice još uvek čekaju odgovor islamističkog pokreta na predlog 40-dnevnog primirja povezanog s oslobađanjem talaca u Gazi, u zamenu za palestinske zarobljenike koje drži Izrael, prenosi Index.hr.

Netanjahu: Učinićemo šta je potrebno da porazimo našeg neprijatelja

Hamasova delegacija danas odlazi u Kairo kako bi nastavili razgovore. Napominjući da militanti Hamasa „tvrde da predstavljaju“ palestinski narod Blinken je rekao da bi „ako je to istina, trebalo da prihvate prekid vatre.“

Pročitajte još...

Američki državni sekretar takođe je procenio da bi izraelski napad na Rafu, grad na jugu Pojasa Gaze u kojem se nalazi više od milion Palestinaca raseljenih zbog rata, prouzrokovalo štetu „veću od onog što je prihvatljivo“. Prema Blinkenu Izrael nije predstavio nikakav plan zaštite civila tokom tog mogućeg napada.

„U nedostatku takvog plana, ne možemo da podržimo vojnu operaciju velikih razmera u Rafi, jer bi šteta koju bi prouzrokovala bila iznad onoga što je prihvatljivo“, rekao je. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovo je u četvrtak potvrdio nameru pokretanja ofanzive na Rafu „sa ili bez sporazuma“ o primirju. „Učinićemo šta je potrebno da pobedimo i porazimo našeg neprijatelja“, rekao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare