Koronavirus
Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Dok se varijanta omikrona širi svetom koji je paralisan neznanjem o tome šta nosi novi soj virusa, lekari iz Južne Afrike odakle je mutacija i potekla imaju ohrabrujuće vesti.

Doktor Unben Pilej dnevno viša na desetine bolesnih pacijenata. Ipak, ističe da nikoga do sada nije poslao na bolničko lečenje, što je od izuzetne važnosti za praćenje omikron soja.

To je jedan od razloga zašto on, zajedno sa drugim lekarima i medicinskim stručnjacima, sumnja da verzija omikron zaista izaziva blaži oblik bolesti od delta soja, čak i ako se čini da se širi brže.

„Zasad su svi pacijenti za kućno lečenje, nije bilo potrebe za hospitalizacijom. Većina se oporavila u periodu izolacije od 10 do 14 dana“, istakao je Pilej.

Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Njegovi pacijenti uključuje osobe starije životne dobi, ali i one sa zdravstvenim problemima koji ih mogu učiniti podložnim infekciji koronavirusa. Čak i oni su razvili relativno blage kliničke slike i oporavljaju se u skladu sa očekivanjima.

Tokom dve nedelje od momenta kada je omikron prvi put prijavljen u Južnoj Africi, i drugi lekari su podelili slične priče. Svi upozoravaju da će biti potrebno još mnogo nedelja da se prikupi dovoljno podataka da bismo bili sigurni, ali njihova zapažanja i rani dokazi daju neke naznake.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema Južnoafričkom Nacionalnom institutu za zarazne bolesti samo oko 30 odsto hospitalizovanih sa poslednjih nedelja bilo je ozbiljno bolesno, što je manje od polovine težih slučajeva koji su zabeleženi tokom prvih nedelja prethodnih talasa pandemije. Prosečan boravak u bolnici pacijenata sa kovidom je ovoga puta bio kraći – oko 2,8 dana u poređenju sa osam dana. Samo 3 odsto pacijenata koji su nedavno hospitalizovani zbog koronavirusa je umrlo, u poređenju sa oko 20 odsto u ranijim epidemijama u zemlji.

„U ovom trenutku, praktično sve ukazuje na to da je u pitanju blaža bolest“, rekao je Vilem Hanekom, direktor Instituta za istraživanje zdravlja Afrike, citirajući podatke nacionalnog instituta i druge izveštaje.

U međuvremenu, naučnici širom sveta prate broj slučajeva i stopu hospitalizacije, dok testiraju kako funkcionišu  sadašnje vakcine i tretmani. Dok je delta i dalje dominantna vrsta koronavirusa širom sveta, slučajevi omikrona pojavljuju se u desetinama zemalja, a epicentar je Južna Afrika.

Doktor Pilej kaže da su njegovi pacijenti sa kovidom tokom poslednjeg delta talasa imali problema sa disanjem i nižim nivoima kiseonika. Mnogima je bila potrebna hospitalizacija za nekoliko dana. Pacijenti koje leči sada imaju blaže simptome slične gripu, kao što su bolovi u telu i kašalj.

 

BONUS VIDEO Omikron – Novi soj pred vratima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar