Milojko Spajić i Jakov Milatović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Različite želje lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića i Jakova Milatovića u pogledu modela nastupa te partije na državnim izborima nisu stvar ideologije, ali navode na zaključak da između njih postoje nesporazumi koji mogu prerasti u nešto ozbiljnije.

To je za “Vijesti” ocenio novinar nedeljnika “Monitor” Zoran Radulović, nakon što je Spajić za sinoć sazvao sednicu Glavnog odbora (GO) PES-a o izborima, uprkos Milatovićevom zahtevu da se ona, zbog njegovih obaveza, odgodi.

Sednica je održana i na njoj je odlučeno da PES na izbore ide s građanskim i lokalnim listama, i da Spajić bude nosilac izborne liste.

Milatović, koji je zagovarao koalicioni aranžman na izborima, nije prisustvovao sednici.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, EPA-EFE/BORIS PEJOVIC, shutterstock

Spajić je nakon nje novinarima rekao da je donešena jednoglasna odluka. Upitan šta znači to što su odlučivali bez Milatovića i da li su oni u komunikaciji, odgovorio je da je „Crna Gora najbitnija“.

„Naravno da su lični odnosi bitni, ali su to lični odnosi. Kao što sam govorio i pre, ja sam u dobrim odnosima s Jakovom. Nemamo nekih mimiolaženja. Mislimo da nam je početna tačka identična. Ljudi smo koji su se pronašli tu, ali i u završnoj tački, gde svi želimo da budemo. Ubeđeni smo da ćemo doći do istog cilja – bogatije, srećnije, demokratskije Crne Gore“, poručio je.

Uoči GO zasedalo je Predsedništvo PES-a, čiji je predlog bio da se da se konačna odluka o načinu učešća na izborima donese na sledećoj sednici GO.

Predsedništvo je donelo odluku da član tog tela Janko Odović bude isključen iz stranke zbog narušavanja njenog jedinstva.

Foto:TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

On je, prema informacijama “Vijesti”, prošle sedmice podneo ostavku na funkciju u Predsedništvu, ali je u međuvremenu povukao. Predsedništvo je jednoglasno donelo odluku o konstatovanju njegove ostavke, ne prihvatajući njeno povlačenje.

Odović sinoć nije odgovarao na pozive lista, ali je nakon sednice GO rekao novinarima da je došlo do „nesporazuma“, i da je on i dalje član Predsedništva i GO. Spajić je takođe saopštio da u Odovićevom slučaju postoje „pravne neodumice“, i da je ostavljeno da se Statutarna komisija, Izvršni odbor i druga tela PES-a odrede o tome.

Prema saznanjima “Vijesti”, Predsedništvo je zaključilo da u potpunosti podržava Spajića i Milatovića jer je, kako su naveli, jedinstvo partije glavni cilj i temelj razvoja države. Njih dvojica nisu bili na Predsedništvu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Jučerašnjim dešavanjima u PES-u dodatno su podgrejane spekulacije o nesuglasicama dvojice čelnika partije u usponu, koji u poslednje vreme imaju suprotstavljene stavove o mnogim temama. Jedna od njih je i pitanje načina učešća na prevremenim izborima zakazanim za 11. jun, na kojima PES nakon trijumfa Milatovića na predsedničkim izborima cilja novu pobedu. Spajić je zagovarao samostalni nastup PES-a, dok je Milatović poručivao da bi u savez baziran “na programskim bliskostima”.

Komentarišući nesporazume u PES-u, Zoran Radulović kaže da ta partija nije oformljena na jasnoj političkoj platformi, i da je nisu okupili njeni lideri. PES je, prema njegovim rečima, zapravo stranka ministara bivše Vlade Zdravka Krivokapića.

Spajić je u toj Vladi bio ministar finansija, a Milatović ministar ekonomskog razvoja. Krivokapić je juče u intervjuu “Danu” rekao da cela politička scena “igra” protiv Spajića, da ne bi postao novi premijer.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Radulović navodi da Spajić i Milatović nisu imali preteranih problema s liderstvom i međusobnim rivalstvom dok su bili članovi Vlade kojom je Krivokapić šefovao, a da sad izgleda kao da imaju.

„Ova različita tumačenja, odnosno različito iskazane želje u vezi nastupa PES-a ne izborima nisu stvar ideologije, već pragmatike, gde bi neka dva partijska lidera mogla da se dogovore pre nego što izađu u javnost s tom pričom. Iz te perspektive možemo da zaključimo kako tu postoje neki nesporazumi koji mogu da prerastu u nešto ozbiljnije“, istakao je Radulović.

Osim o načinu izlaska na birališta, šefovi PES-a imaju različite poglede na još nekoliko pitanja. Milatović podržava učlanjenje u regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan, dok Spajić kaže da Crna Gora nije spremna za ulazak u nju; Milatović ocenjuje da su javne finansije stabilne, Spajić tvrdi da je država pred bankrotom; Milatović se kao ministar zalagao za ukidanje neradne nedelje, dok je Spajić sad protiv toga.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs/REUTERS/Stevo Vasiljevic/Shutterstock

Nakon što je Spajić diskvalifikovan iz trke za šefa države i nakon što je utvrđeno da je obmanjivao javnost da nema prebivalište u Srbiji i pasoš te države, Milatović je istupio rekavši da ni Spajić ni partija nisu pokazali potrebnu odgovornost, i da je izvinjenje građanima jedino ispravno.

Predsednik PES-a nedavno je saopštio da nije u sukobu sa svojim zamenikom. S druge strane, Milatović je izjavio da će Spajić uvek imati njegovu podršku.

Prema saznanjima “Vijesti”, Milatović je, zbog planiranog odsustva, tražio da sednica GO bude održana u četvrtak, petak ili nekog drugog dana. Iako su, kako tvrdi izvor lista, članovi GO u početku bili saglasni s tim, sednica je ipak zakazana u ponedeljak za sredu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema Statutu PES-a, sednicu GO saziva predsednik stranke najmanje pet dana pre njenog održavanja.

Janko Odović juče je, pre isključenja iz PES-a, rekao “Vijestima” da je GO zakazan na insistiranje dve trećine članova tog organa, koji su, kako je naveo, to tražili pisanim putem.

”Predsednik Pokreta, Milojko Spajić, prihvatio je inicijativu, a ja, kao predsednik Statutarne komisije Pokreta, konsultujući odredbe Statuta, dao sam mišljenje da su se stekli Statutom propisani uslovi da se sednica GO održi”, kazao je.

BONUS VIDEO Crna Gora izabrala novog predsednika: Jakov Milatović pobedio Mila Đukanovića