Češki predsednik Miloš Zeman imenovao je u nedelju Petra Fialu za novog premijera. To samo po sebi možda ne bi bilo vest, jer je nedeljama unazad poznato da ima većinu da formira novu vladu, da Zeman tokom imenovanja nije bio u staklenoj kutiji od akrilnog stakla u koju su ga doveli zdravstveni radnici obučeni u zaštitna odela. Neobičan, a pomalo i bizaran, prizor posledica je činjenica da je 77-godišnji predsednik Češke oboleo od korone.

PROČITAJTE JOŠ:

Zeman, koji je nedeljama bio u bolnici zbog bolesti koja nema veze sa kovidom, prošle nedelje je testran na koronavirus i rezultat je pozitivan.

Zeman trenutno boravi u predsedničkom domu u Laniju, zapadno od glavnog grada Praga, gde je ceremonija potpisivanja obavljena.

Fiala je, kao i svi prisutni, nosio masku  dok je Zeman sedeo u kutiji od stakla koja je napravljena specijalno za tu priliku.

Novi premijer Fiala je predsednik stranke desnog centra ODS. Predvodi koaliciju od pet političkih partija, koje su pobedile na parlamentarnim izborima prošlog meseca. Ubrzo nakon objavljivanja rezultata potpisan je memorandum o formiranju vlade kojim je smenjen populistički premijer Andrej Babiš, prenosi CNN.

Miloš Zeman, kutija
Miloš Zeman Foto: EPA-EFE/VONDROUS ROMAN

Izbori su bili katastrofa za političku levicu, a Komunistija partija Bohemije i Moravije, direktni naslednik totalitarne Komunističke partije Čehoslovačke, ispala je iz parlamenta prvi put posle 76 godina.

Zeman je završio u bolnici ubrzo nakon izbora, a tamo je proveo više od šest nedelja. Mediji su pisali da je na intenzivnoj nezi završio zbog problema sa jetrom i drugih ozbiljnijih zdravstvenih problema. U subotu je pušten iz bolnice jer nije imao nikakve simptome koronavirusa, ali je uslov bio da ostane u karantinu. Zeman (77) je tri puta vakcinisan protiv koronavirusa.

Miloš Zeman, kutija
Miloš Zeman Foto: EPA-EFE/VONDROUS ROMAN

BONUS VIDEO: Dr Radmilo Janković Da li su kovid propusnice ubrzale vakcinaciju 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare