Ivica Todorić Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Bivši vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić danas na zagrebačkom Županijskom sudu nije želeo da iznese obranu od optužbi da je svoju nekadašnju kompaniju, zajedno s troje suoptuženih, oštetio za 1,25 miliona evra.

Todorić pritom nije želeo ni da odgovara na pitanja, navodeći da je razlog „proces koji se protiv njega vodi, a što nema veze sa sudom“.

Na optuženičkoj klupi uz Todorića su u ovom slučaju nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi.

Pročitajte još:

Todorić, kao predsednik uprave Agrokora, i Huljev kao izvršni direktor finansija u koncernu su, prema sumnjama tužilaštva, 2013. zloupotrebili svoj položaj tako što su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 miliona evra u korist švajcarske kompanije za savetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švajcarska kompanija se nezakonito okoristila a konern je oštećen za milione evra.  De Rossi, kao odgovornu osobu švajcarske kompanije tužilaštvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švajcarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savetodavne usluge.

Podignuta optužnica i u velikom slučaju Agrokor

Nakon istrage pokrenute 2017. nedavno je podignuta optužnica i u „velikom slučaju Agrokor“.

Ivica Todorić je još od 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno tužilaštvo je u tom, glavnom delu slučaja Agrokor, optužnicu podiglo 15. septembra.

Njom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora, a tereti ih se da su Agrokor navodno oštetili za oko 1,2 milijarde kuna.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. novembra prošle godine na slobodu izašao uz kauciju od 7,5 milijona kuna i zabranu napuštanja Zagreba.

Uz Todorića i sinove novom su optužnicom obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar