Mihail Hodorkovski Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Bivši ruski oligarh i glasni kritičar Putinovog režima, Mihail Hodorkovski, upozorio je da će potencijalna ruska vojna pobeda ohrabriti Peking i dovesti do rata između Sjedinjenih Američkih Država i Kine oko Tajvana. „Izgubljeni rat u Ukrajini je odskočna daska za rat u azijsko-pacifičkom regionu“, upozorio je Hodorkovski u intervjuu za Vašington post u Londonu, gde trenutno živi.

„Morate da shvatite da kada veliki momak dobije udarac u lice, mnogi drugi momci će početi da sumnjaju da li je momak zaista toliko jak i žele da ga udare u zube. Ako SAD žele da ratuju u Aziji, onda je najispravniji način da to urade da pokažu slabost i u Ukrajini“, istakao je on.

Hodorkovski, koji je proveo deceniju u zatvoru u Rusiji pre nego što ga je Putin pomilovao 2013. godine, tvrdi da su jačanje vojne pomoći Zapada Ukrajini i obezbeđivanje njene pobede jedini način da Sjedinjene Države izbegnu takav vojni sukob sa Kinom, prenosi Index.hr.

Ruska opozicija je pozvana na konferenciju o bezbednosti

Hodorkovski bi trebalo da govori na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ovog vikenda, zajedno sa još dvojicom ruskih disidenta, bivšim svetskim šampionom u šahu Garijem Kasparovim i Julijom Navaljnom, suprugom zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Ovo je prvi put da su članovi opozicije pozvani umesto ruskih zvaničnika na bezbednosnu konferenciju, događaj visokog profila na kojem je Putin održao značajan govor u kome je kritikovao Zapad 2007. i gde je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poznato lice.

Rusija je odbila da učestvuje na prošlogodišnjoj konferenciji, koja je održana neposredno pre početka njene invazije, rekavši da se događaj „pretvara u transatlantski forum“ i „gubi svoju inkluzivnost i objektivnost“. Kristof Hojzgen, predsedavajući bezbednosne konferencije, rekao je da zvanični ruski predstavnici neće biti pozvani sve dok Putin „negira pravo Ukrajine na postojanje“.

„Ovo je veoma veliki rizik“

U intervjuu, Hodorkovski, koji je nekada bio najbogatiji čovek Rusije kao glavni vlasnik naftne kompanije Jukos, rekao je između ostalog da Zapad sada ima izbor između tri puta u svojoj strategiji podrške Ukrajini. On veruje da trenutna putanja, uprkos nedavnim sporazumima o snabdevanju tenkova, predstavlja samo ograničenu vojnu podršku i otvara put dugotrajnom ratu punom rizika.

On ističe da u trenutnoj situaciji ne postoje garancije da Ukrajina može dugoročno da održi sadašnji nivo žrtava, dok bi politički sporovi u Sjedinjenim Državama uoči predsedničkih izbora 2024. mogli da podstaknu zakonodavce da prekinu isporuke oružja i ekonomske pomoći.

„Ako Zapad veruje da Ukrajina ima dovoljno snage da nastavi da gubi 350 do 500 ljudi dnevno među poginulima i ranjenima i ako može da obezbedi garantovano i stalno snabdevanje oružjem i municijom, onda u redu. Ali ovo je veoma veliki rizik“, dodao je on. On smatra da bi Putin mogao da pokuša da odgovori „asimetrično” destabilizacijom vlada u Africi, na Balkanu i na Bliskom istoku, kao i potencijalno na Zapadu.

„Zapad mora učiniti mnogo više“

Drugi put za zapadne zemlje bio bi brzo i značajno povećanje vojne pomoći koja bi uključivala slanje raketa dugog dometa i borbenih aviona kako bi se omogućilo Ukrajini da uništi ruske linije snabdevanja. „Jedina stvar koja može da prelomi situaciju na ratištu je avijacija. Sve ostalo je sporedno“, naglasio je bivši ruski oligarh.

On je svestan da je podrška Zapada Ukrajini daleko veća nego što su mnogi očekivali, ali tvrdi da „to ne negira činjenicu da Zapad mora da uradi mnogo više“. Kao treću opciju koja je dostupna Zapadu, on navodi mogućnost da se Vašington i njegovi saveznici „okrenu i odu kao što su učinili u Avganistanu i Siriji i na drugim mestima”.

„Putin je osoba koja razmišlja u retrospektivi i veruje da ako se nešto ranije desilo, često se ponovi na isti način u budućnosti. I ne greši često u tome. Razmišljajući retrospektivno, on vidi da svaki put kada počne mali, novi rat, on je u stanju da konsoliduje društvo oko sebe, a Amerikance je video više puta“, tvrdi Hodorkovski.

„Putinova pobeda bi ohrabrila Kinu“

Ali ako on sam uspešno završi operaciju u Ukrajini, onda mu patriote koje su mu sada glavni izvor podrške neće dozvoliti da prestane i da će početi sledeći rat“, siguran je on. On dalje kaže da bi svaka pobeda Putina u Ukrajini takođe podstakla Kinu da se odlučnije kreće ka Tajvanu.

„Kada čujem od Amerikanaca koji kažu da moramo da biramo između pomoći Ukrajini i pomoći Tajvanu, jer ne možemo da obezbedimo oboje, deluje tako primitivno da osećam da to mora da bude trik“, rekao je on.

On pretpostavlja da bi svaki dogovor u kojem bi Ukrajina bila prinuđena da pristane na ustupanje teritorije ojačao poziciju jastrebova, na koje je ruski predsednik bio primoran da se osloni da bi dobio podršku javnosti za rat.

BONUS VIDEO: Bil Brauder o tome kakva sudbina čeka Putina posle rata i hapšenju Vladimira Kara Murze

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar