Huan Orlando Ernandes
Huan Orlando Ernandes Foto: TANJUG/AP Photo/Elmer Martinez

Bivši predsednik Hondurasa Huan Orlando Ernandes (Juan Orlando Hernandez) izručen je danas u SAD gde je optužen za trgovinu drogom, javlja agencija Frans pres.

On je prevezen avionom američke agencije za borbu protiv droge, koji je poleteo iz glavnog grada Tegusigalpe u pravcu SAD.

Avion sa bivšim šefom države (2014-2022), koji je u njega ušao pod pratnjom sa lisicama na rukama, poleteo je u 14.27 po lokalnom vremenu (22.27 po srednjeevropskom vremenu) iz vojne baze u Hodurasu, konstatovao je novinar agencije Frans pres.

Huan Orlando Ernandes
Huan Orlando Ernandes Foto: TANJUG/AP Photo/Elmer Martinez

Policija u Hondurasu uhapsila je Ernandesa 15. februara u njegovom domu posle zahteva vlade SAD za njegovim izručenjem zbog optužbi o trgovini drogom i oružjem.

Ernandes je uhapšen manje od tri nedelje od napuštanja predsedničke funkcije posle više godina optužbi tužilaca SAD o navodnim vezama sa trgovinom drogom.

Američki tužioci u Njujorku su više puta optužili Ernandesa da je bio saučesnik za vreme suđenja njegovom bratu 2019. za trgovinu drogom, navodeći da je njegov politički uspon podstaknut profitom od droge.

Njegov brat Huan Antonio Ernandes zvani Toni osuđen je na doživotni zatvor zbog optužbi za trgovinu drogom i oružjem u martu 2021. godine. Tužilac je rekao da su njegovi zločini „trgovina drogom koju sponzoriše država“.

BONUS VIDEO: Šverc droge, od Urugvaja, Španije do Balkana

Tagovi

Komentari

Svi komentari (1)