Hamid Karzai
Hamid Karzai Foto:EPA/RAJAT GUPTA

Nekadašnji predsednik Avganistana Hamid Karzai izjavio je danas da su pregovori sa talibanima započeli.

POGLEDAJTE JOŠ:

U kratkoj izjavi za svetske medije Karzai je naveo da su otvoreni kanali komunikacije sa talibanima, te da se nada da će pregovori biti produktivni.

Karzai je funkciju predsednika obavljao od 2001. do 2014. godine, a juče se putem video linka obratio talibanima i avganistanskoj naciji. On je tom prilikom zamolio pripadnike vlasti, ali i talibane da zaštite narod.

Građane je zamolio da ostanu u svojim domovima i izbegnu rizične lokacije i obećao da će se uključiti u pregovore, kako bi kriza bila mirno prevaziđena.

Talibani su juče ušli u Kabul i preuzeli vlast, dok je preko noći nastao potpuni haos na aerodromu u glavnom gradu. Građani Avganistana pokušavaju na sve načine da napuste zemlju, čak i ako to znači rizikovanje života.

Oni su sinoć napravili stampedo u blizini terminala, dok su danas oni najekstremniji pokušali da uđu u američki avion i vežu se za točkove, pri čemu je nekoliko ljudi poginulo.

Na aerodromu se dogodila i pucnjava, koju su započeli nepoznati napadači, pri čemu su američki vojnici ubili dva Avganistanca. Broj nastradalih u neredima je zasad deset.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar