Foto: Hennepin County Sheriff's Office

Derek Čovin, bivši policajac iz Mineapolisa osuđen za ubistvo crnca Džordža Flojda, izboden je nožem u saveznom zatvoru i teško je povređen, prenela je danas agencija Asošijejted pres.

Derek Čovin, beli policajac, snimljen je kako kleči na vratu Džordža Flojda više od devet minuta 25. maja 2020. Na snimku se vidi kako Flojd više puta ponavlja rečenicu: „Ne mogu da dišem“. Čovina je nožem izboo drugi zatvorenik u federalnom zatvoru u Taksonu, prenela je agencija, pozivajući se na upućeni izvor, piše Index.hr.

Foto: EPA-EFE/CRAIG LASSIG/TANJUG/AP Photo/John Minchillo/Court TV via AP

Američka kancelarija za zatvore potvrdila je da je zatvorenik napadnut u Federalnoj zatvorskoj instituciji u Taksonu juče oko 12.30 časova po lokalnom vremenu. Iz Kancelarije su u saopštenju naveli da je zatvorsko osoblje preduzelo „mere za spašavanje života“ pre nego što je zatvorenik, koji nije imenovan, odveden u bolnicu na dalje lečenje i procenu.

Ubistvo crnca mobilnim telefonom snimio prolaznik

FBI je istakao da je svestan napada na zatvor – iako takođe nije imenovao nikoga ko je umešan u incident. Ovo je drugi veliki incident u federalnom zatvoru u Taksonu u nešto više od godinu dana. U novembru 2022. zatvorenik je izvadio pištolj i pokušao da upuca posetioca u glavu. Oružje, koje zatvorenik nije smeo da ima, opalilo je, ali niko nije povređen.

Pročitajte još...

Čovin služi 21 godinu zatvora zbog kršenja Flojdovih građanskih prava i još 22.5 godine zbog ubistva. Čovinov advokat Erik Nelson zagovarao je da se njegov klijent drži dalje od opšte populacije i drugih zatvorenika, predviđajući da će biti meta. U Minesoti je Čovin uglavnom držan u samici „zbog sopstvene zaštite“, napisao je Nelson u sudskim dokumentima prošle godine.

Ukupno su četiri policajca osuđena za ubistvo Flojda za kojeg je policija sumnjala da je u obližnjoj prodavnici platio lažnom novčanicom od 20 dolara. Ubistvo, koje je mobilnim telefonom snimio prolaznik, izazvalo je proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti širom sveta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar