Foto: EPA/JOSE MENDEZ

Bivši ministar odbrane Meksika general Salvador Sienfuegos, koji je uhapšen na aerodromu u Los Anđelesu, učestvovao je u švercu više hiljada kilograma kokaina, heroina, metafentamina i marihuane u Sjedinjene Američke Države, tvrdi se u danas objavljenim sudskim dokumentima.

Navodi se da je sedamdesetdvogodišnji Sienfuegos delovao u korist meksičkog kartela H-2 dok je bio ministar odbrane od 2012. do 2018. godine, tokom mandata tadašnjeg meksičkog predsednika Enrike Penje Njeta.

Pročitajte još:

Na osnovu hiljada presretnutih telefonskih poruka, američki tužioci tvrde da je Sienfuegos osigurao da se vojska ne angažuje protiv H-2, već da se pokreću akcije protiv rivala tog kartela.

Navodno je Sienfuegos šefove H-2 upoznao sa drugim korumpiranim meksičkim zvaničnicima, javlja AP.

Sienfuegos je optužen da je šefove kartela obavestio o američkoj istrazi i korištenju doušnika, zbog čega je ubijen član H-2 za kojeg se pogrešno mislilo da sarađuje sa vlastima SAD.

Meksičke vlasti tvrde da ne znaju za postojanje H-2, na čijem je čelu, kako navode SAD, bio Huan Fransisko Patron Sančez.

Prema meksičkim podacima, Patron Sančez je bio regionalni šef kartela Beltran Lejva i 2017. je poginuo u okršaju sa vojskom.

Vlasti SAD navode da je H-2 prebacivao drogu u Los Anđeles, Las Vegas, Ohajo, Minesotu, Severnu Karolinu i Njujork.

Sienfuegos je uhapšen u četvrtak, a optužen je u Njujorku i minimalna kazna koja mu preti je 10 godina zatvora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar