Željko Prigorac Foto:Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Viši kazneni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu bivšeg lidera HDZ-a Lasinja Željka Prigorca za silovanje mještanke Snježane K., ali je kaznu koju mu je izrekao Županijski sud u Karlovcu za gnusno delo preinačio sa dve na godinu i po zatvora. Razlog za „pomilovanje“ nije moguće Prigorečevo kajanje, jer nikada nije priznao zločin, već – učešće u ratu!

„Jednu okolnost prvostepeni sud nije uzeo kao olakšavajuću okolnost, iako je trebalo – on je odlikovani učesnik Domovinskog rata“, piše sudija Željko Horvatović.

Prigorčeva odbrana je u februaru prošle godine uložila žalbu na nepravosnažnu presudu sudije Karlovačkog Županijskog suda Elme Kaleb Mamić , tražeći da se presuda poništi i vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje pred izmenjenim većem, ali je tužilaštvo , koji je tražio višu kaznu. Viši krivični sud je zaključio da je žalba okrivljenog osnovana u odnosu na izrečenu kaznu, piše Jutarnji.hr.

„Sud je precenio olakšavajuće okolnosti“

Žaleći na ovu okolnost, visinu kazne, Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu navodi da je prvostepeni sud „precenio utvrđene okolnosti“ i podcenio otežavajuće okolnosti na strani optuženog, odnosno da nije valorizuju „jasnu krivičnu nameru okrivljenog” kao i okolnost da je oštećena Snježana K. porodično lice, pa posledice dela ne utiču isključivo na nju, kao i činjenicu da je okrivljeni bio predsednik opštine u vreme izvršenja krivičnog dela, „što dodatno povećava njegovu odgovornost”.

Međutim, Viši krivični sud je bio drugačijeg mišljenja i našao argumente za dodatno smanjenje kazne.

„Okrivljeni u žalbi osnovano tvrdi da mu je prvostepeni sud za učinjeno krivično delo izrekao prestrogu kaznu, jer je jednu okolnost neosnovano smatrao otežavajućom – kritičnost krivičnog dela, a drugu nije smatrao olakšavajućom. faktor uopšte, iako je trebalo – odlikovan je učesnik rata rat“, piše u obrazloženju sudija Željko Horvatović , predsednik Sudskog veća Višeg krivičnog suda, navodeći da propust karlovačkog suda „nije uzeo u obzir učešće okrivljenog u ratu, za šta je višestruko odlikovan, a to je izričito naznačeno njegovim ličnim podacima u izreci”.

Pročitajte još:

Negirao krivicu

Tokom čitavog postupka, Prigorac je negirao krivicu, tokom odbrane je navode oštećenog nazvao „monstruoznim scenarijem, koji ga je uništio kao čoveka“.

„Da je oštećena sama monstruozno inscenirala događaj kako bi znala da se na podu prostorije nalazi DNK optuženog, baš na mestu gde je u uviđaju pronađen i kasnije potvrđen veštačenjem. Dokazano je da je oštećena jasno dala do znanja da ne želi polni odnos, ali je okrivljeni, u cilju zadovoljenja svog polnog nagona, silom slomio njen otpor i silovao je“, zaključio je sudija u prvostepenom postupku.

Nazvavši počinjeno krivično delo gnusnim i odbojnim, sudija je istakla da je „osuda društvena osuda silovanja, čime se jača poverenje građana u pravni poredak zasnovan na vladavini prava“ i izrazila uverenje da će takva osuda „uticati na druge“. da ne čini takve zločine“.

Pronalazak svog DNK u DVD sali na proslavi Velike Gospojine Prigorac je objasnio time da on inače koristi te prostorije, a tog dana se tu presvlačio posle fudbalskog turnira. Kao kapetan u Hrvatskoj vojsci radio je sa mnogim ženama, kaže, i uvek ih štitio.

Prigorac je 2017. godine kao HDZ-ovac bio jedini kandidat za načelnika Lasinje, a to je i postao sa 90 odsto glasova. Godinu dana kasnije, nakon što je prijavljen za silovanje, sam je napustio stranku, ali je svoj mandat gradonačelnika odslužio do kraja.

VIDEO Kampovi za mučenje i silovanje na srpsko-makedonskoj granici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar