Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Džesika Baraza tek je nekoliko meseci radila na svom novom poslu u jednoj o Teslinih fabrika, koje su u vlasništvu najbogatijeg čoveka na svetu Ilona Maska, kada je, kako kaže, počelo gotovo svakodnevno uznemiravanje.

Pročitajte još:

Ona tvrdi da je radno okruženje postalo je toliko neprijateljsko da je izazvalo anksioznost, da je bila primorana da uzme bolovanje sa dijagnozom posttraumatskog stresnog poremećaja, piše Vašington Post.

Baraza je u četvrtak podnela tužbu protiv ovog proizvođača električnih vozila, na čijem čelu je multimilijarder Ilon Mask, navodeći da se u Teslinoj fabrici u Fremontu u Kaliforniji vlada klima seksualnog uznemiravanja te da su nazivanje raznim imenima i agresivno fizičko dodirivanje svakodnevna pojava.

Kolege bi za nju govorile da ima „figuru poput flaše, guzu poput glavice luka ili da je debeloguza“.

U tužbi navodi i da joj je jedan od kolega stavio nogu među bedra dok se vraćala sa ručka. Taj incident potvrdila i kolegica koja je to videla.

„To je bila kap koja je prelila čašu. Nakon gotovo tri godine ovakvih uznemiravanja, ne osećate se sigurno već potpuno dehumanizovano“, rekla je Baraza.

Ilon Mask
Ilon Mask Foto:EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN

Vulgarni komentari

U tužbi, podnetoj kalifornijskom Višem sudu u okrugu Alameda, Baraza kaže i da je bila podvrgnuta vulgarnim komentarima o svom telu te da su je saradnici često neprimereno dirali i dodirivali po zadnjici.

Baraza je u septembru i oktobru uputila pritužbu samoj kompaniji i detaljno opisala svoje iskustvo u toj fabrici. Ali, niko nije ispitivao njene optužbe.

Baraza je rekla kako se ovakvo ponašanje neguje u samom vrhu kompanije, citirajući šaljivi tvit izvršnog direktora Ilona Maska koji spominje univerzitet koji planira da otvori, a čiji akronim glasi TITS, odnosno, u bukvalno prevodu – sise.

Nije jedina

Baraza nije jedina, naime i još tri sadašnje i bivše Tesline radnice potvrdile su neke aspekte njene tužbe. Rekle su da su svedočile incidentima koji se opisuju u tužbi ili su i same doživele seksualno uznemiravanje u Teslinim objektima u Fremontu i rekle su da tamošnju atmosferu kreiraju muškarci zbog čega se žene osećaju nepoželjno.

Ponašanje je navelo neke žene da uzmu bolovanje ili daju otkaz.

BONUS VIDEO: Ilon Mask – čovek koji živi budućnost

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare