Sofija Sapega
Sofija Sapega Foto: EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV/BelTA

Sofija Sapega, ruska studentkinja koju je Belorusija uhapsila nakon prinudnog sletanja aviona Rajanera u Minsk prošle godine, zatražila je pomilovanje od lidera te zemlje, Aleksandra Lukašenka.

Sapega je uhapšena zajedno sa svojim tadašnjim dečkom, beloruskim novinarom disidentom Romanom Protaševičem, nakon što je avion u kojem su bili, a koji je putovao od Atine do Viljnusa u Litvaniji, presmeren za Minsk u maju 2021. godine.

Sofija Sapega, Sofia Sapega
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Ona je kasnije osuđena na šest godina zatvora zbog izazivanja „razdora“, optužbe za koje njena porodica ističe da su lažne.

Ali u komentarima koje je dao njen advokat, Sapega se izvinila za svoje postupke, prenosi BBC.

U pismu upućenom Lukašenku, ova devojka je rekla da je bila motivisana da počini „zločine“ svojom „mladošću i glupošću“, i tvrdi da je došla pod uticaj „destruktivne grupe ljudi“.

Ona je apelovala na autoritarnog beloruskog lidera da bude popustljiv i da joj pruži priliku da „budu korisna društvu u blizini svojih roditelja“.

Roman Protaševič
Roman Protaševič Foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH

Sapega je u maju proglašena krivom za niz optuđbi, uključujući i izazivanje društvenog neprijateljstva i nezakonito prikupljanja i širenje informacija o privatnom životu neimenovane osobe bez njenog pristanka.

Ona provela godinu dana u pritvoru kojim upravljaju službe bezbednosti Belorusije, KGB, a kritičeri kažu da su prethodne izjave ove devojke date pod prinudom.

Sofija Sapega
Sofija Sapega Foto: EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV/BelTA

Ranije ovog meseca, Lukašenko je rekao da bi Sapega mogla da bude deportovana u Rusiju kako bi tamo služila ostatak kazne.

Sapega je studentkinja master studija na Evropskom humanističkom univerzitetu u Viljnusu. Rođena je u Vladivostoku, a prijatelji kažu da je skoro ceo život živela u Belorusiji.

Roman Protaševič je bio urednik opozicionog kanala Neksa u aplikaciji za razmenu poruka Telegram i istaknuti je kritičar beloruskog lidera Lukašenka.

PROČITAJTE JOŠ:

Protaševič je pobegao iz Belorusije 2019. godine, a Sapegu je poznavao samo šest meseci pre hapšenja. Porodica i prijatelji su tvrdili da Sapega nema veze za opozicionim pokretom.

Podsećamo, u vreme kada je stigla vest o presudi Sofiji u maju, javnost je ostala iznenađena kada je čula da se Protaševič oženio, ali da njegova izabranica nije Sofija. Prema njegovim rečima, njih dvoje su se razišli za vreme godišnjeg odmora u Grčkoj, pre incidenta sa Rajanerom. Oboje su tada uhapšeni i stavljeni u kućni pritvor koji su mesec proveli u istom stanu, prenosi Jutarnji list.

„Zajednički život nije doveo do međusobnog zbližavanja. Stalna prisutnost čuvara u skučenom prostoru u vrlo stresnoj situaciji očito nije pridonela usklađivanju karaktera. Podsetiću vas da smo Sofija i ja raskinuli pre sletanja u Minsk“, rekao je poduženjem obraćanju na internetu.

Istakao je da nemaju direktan kontakt, iako je on povremeno komunicirao sa njenim roditeljima.

BONUS VIDEO: Embargo na srpsku hranu u Belorusiji Lukašenko sve manje tolerantan

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar