Foto: EPA-EFE/Jose Jacome, EPA-EFE/Armed Forces of Ecuador , César Muñoz / imago stock&people / Profimedia, STRINGER / AFP / Profimedia

Predsednik Ekvadora proglasio vanredno stanje i meru "unutrašnjeg oružanog sukoba" i više od 20 narko kartela proglasio terorističkim grupama. Građani pozdravljaju vojsku, ali na ulicama vlada nasilje i panika. Vojska i policija u ratu sa klanovima za kontrolu u zatvorima. Kriminalci ubili i zarobili više policajaca.

Desetine kupaca u lokalnom supermarketu u Gvajakilu aplauzom su pozdravile ekvadorske vojnike tokom racija posle uvođenja vanrednog stanja. Talas haosa u Ekvadoru usledio je posle bekstva iz zatvora vođa najvećih narko bandi, piše RTS.

Predsednik Ekvadora Danijel Noboa odredio je i meru stanja unutrašnjeg oružanog sukoba, čime je 20 najvećih klanova koji se bave trgovinom drogom označio kao terorističke grupe, kao i sve one za koje se dokaže da su sarađivali i pomogali kriminalnim organizacijama, uključujući sudije i tužioce.

Vojska je dobila ovlašćenje da „neutrališe“ sve teororiste „u okviru međunarodnog humanitarnog prava“. Klanovi su odgovorili otmicama i ubistvima zatvorskih čuvara, policajaca i serijom eksplozija u nekoliko gradova te države.

Poslednji u nizu tragičnih događaja odvio se u Gvajakilu. Policija je u predgrađu najvećeg ekvadorskog grada u zapaljenom vozilu pronašla ugljenisana tela trojice muškaraca koji su, pre egzekucije, bili vezani i mučeni.

Prethodno su u utorak uveče naoružani članovi bande „Tigrovi“ upali u televiziju Ti-Si u Gvajakilu tokom direktnog prenosa i pokušali da nateraju jednog od voditelja da u etru pročita poruku vlastima.

Vojska i policija su kasnije savladali napadače, uhapšnjeno je najmanje 13 osoba, ali je snimak nasilja u prenosu uživo uplašio mnoge Ekvadorce.

Bekstvo iz zatvora, akcija i reakcija

Ubistva i nasilje zbog međusobnih ratova klanova oko poslova sa drogom, ali i sukoba kriminalaca sa državom, rasli su iz nedelje u nedelju sve dok konačno nije puklo nakon što je Adolfo Masijas „Fito“, lider najveće kriminalne bande „Los činerosi“, pobegao iz dobro obezbeđenog zatvora u Gvajakilu.

Narko karteli su prethodno pokrenuli talas napada u zatvorima, ali i izvan njih, ubivši nekoliko policajaca i zatvorskih čuvara. Zemlja je ubrzo postala opasnija i od najopasnijih u Latinskoj Americi.

Stručnjak za bezbednost sa Latinoameričkog instituta za društvene nauke u Kitu Fernando Karion kaže da nikada nije prisustvovao ničemu sličnom.

„Ovo nikada ranije nismo videli. Predstavljali smo se kao ostrvo mira. Ipak, naslućivalo se da će se nešto strašno dogoditi“, ističe Karion za Gardijan.

Navodi da je tokom 2017. godine stopa poginulih iznosila pet osoba na 100.000 stanovnika, a da je šest godina kasnije bilo 46 žrtava na 100.000 građana.

„To 2023. čini najnasilnijom u istoriji Ekvadora“.

Policija je saopštila da je u prethodnih 12 meseci više od 7.500 osoba poginulo u obračunima klanova i bezbednosnih snaga, dok je 2022. bilo 4.400 stradalih.

Odbegle vođe, ubistvo predsedničkog kandidata i rat klanova

Bekstvo vođe „Los činerosa“ Adolfa Masijasa „Fita“ bilo je okidač za lančanu reakciju, a tokom haosa je iz zatvora pobegao i Fabrisio Kolon „Piko“, vođa „Los lobosa“ („Vukova“), suparničkog i skoro jednako moćnog kartela.

Kolon je, kao i „Fito“, osumnjičen za ubistvo predsedničog kandidata Fernanda Viljavisensija.

U avgustu 2023. je zbog atentata na predsednika uhapšeno najmanje šest osoba u gotovo histeričnoj akciji ekvadorske policije.

Ubistvo je usledilo mesec dana pošto je u Manti ubijen lokalni gradonačelnik, takođe borac protiv korupcije i šverca droge.

Viljavisensio je tokom kampanje za predsedničke izbore posebno ukazivao na bliske veze vrhova vlasti i kriminalnih organizacija u Ekvadoru.

„Vukovi“ su, prema procenama policije, druga najmoćnija kriminalna organizacija u Ekvadoru, čiji je uticaj naglo porastao posle ubistva lidera, do tada neprikosnovene, bande „Los čineros“ Horhea Luisa Zambrana 2020.

U naredne tri godine, „Los lobosi“ su okupili oko 8.000 kriminalaca, koji kontrolišu deo šverca kokaina, organizuju otmice i nelegalno eksploatišu zlato po planinaama Ekvadora.

Takođe, Kolon je, kako piše ekvadorski list Universo, pretio i glavnoj tužiteljki Dajani Salazar.

Vlasti tvrde da im se baza „Vukova“ nalazi u zatvoru Gvajakil odakle vode operacije u sedam ekvadorskih provincija. Smatraju ih odgovornom za seriju pobuna u zatvorima, u kojima je stradalo više od 300 ljudi.

Blisko sarađuju sa kolumbijskim kartelom „Halisko nje dženerejšn“. Najveći konkurenti „Vukova“ su uporavo „Los činerosi“ koji predstavljaju lokalnu podružnicu kartela „Sinaloa“.

U obračunu ove dve bande u zatvoru Belavista je ubijeno još 100 osoba, dok je oko zidina pronađeno još više od 40 tela, mahom pripadnika rivalske organizacije „R7“.

Ekvadorska policija navodi i da imaju bliske veze sa albanskom mafijom i nekadašnjim kolumbijskim pobunjenicima, koji su se, posle sporazuma o primirju, okrenuli švercu kokaina.

„Pipci organizovanog kriminala nikada nisu ovako široko i daleko prodrli u sve strukture društva“, naglašava Karion.

Borba za kontrolu u zatvorima
Kriminalci su se posebno pobunili zbog reakcije ekvadorskog predsednika koji želi da poremeti ustaljenu vlast u zatvorima.

Zapravo je najveći talas nasilja usledio kada je šef države obećao da će vojska ući u zatvore, povećati kazne i bolje čuvati najteže prestupnike.

Samo nedelju dana pre „Fitovog“ bekstva, Noboa se obavezao da će slediti ideju predsednika El Salvadora Najiba Bukelea i izgraditi dva zatvora sa maksimalnim obezbeđenjem.

Mnoge delove zatvora u kojima se nalaze najozloglašeniji članovi ekvadorskih bandi ne kontrolišu država, čuvari ili bezbednosne snage, već sami zatvorenici.

Osuđenicima su nadređeni šefovi bandi preko kojih se švercuju hrana, piće, lekovi, elektronski uređaji i druge stvari zabranjene stvari.

Upravo je „Fito“ iz zatvorske ćelije puštao „narkokorido“, muzički spot koji veliča njegove zločinačke podvige, čime je prekršena zabrana korišćenja elektronskih uređaja u zatvoru.

Video je u domaćoj javnosti okarakterisan kao ponižavanje vlasti i činjenica da Masijas vlada i u zatvoru.

Obračuni rivalskih mafija, u zatvorima ali i van njih, ozbiljno su uzdrmaali autoritet i prethodnog predsdenika Giljerma Lasa, koji je posle ubistva predsedničkog kandidata takođe obećao da će počinioci biti kažnjeni. Međutim, nije bilo nikakvog napretka.

Rat preko bodljikave žice
Adolfo Masijas „Fito“ predvodi najmoćniji klan, ali rivali takođe imaju kontrolu u pojedinim delovima ekvadroskih zatvora.

Nekada su zaraćene strane razdvojene jedino bodljikavom žicom.

„Bilo kakva promena u ravnoteži moći između klanova – ili čak borba za vlast unutar grupe – može postati samoubilački akt u skučenom i prenaseljenom prostoru“, piše urednica Bi-Bi-Si-ja za Latinsku Ameriku Vanesa Bušliter.

U intervjuu koji je „Fito“ dao ekvadorskim novinarima za potrebe snimanja krimi serije „Mir ili vođstvo“, upozorio je da bi svaki pokušaj da se on – ili bilo koji drugi vođa klana – premesti u strogo čuvana kirla zatvora, završio neuspešno i uz mnogo žrtava.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar