U ranim jutarnjim satima četvrtog dana rata u Ukrajini, ruske trupe saopštile su da je drugi najveći grad u Ukrajini - Harkov i zvanično pod kontrolom ruskih snaga. Bitka za ovu strateški bitnu lokaciju trajala je satima, da bi Ukrajina na kraju saopštila da je vlast ponovo u rukama čelnika Harkova.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije potvrdila je da je raketa pala na zgradu od devet spratova u gradu Harkov na severoistoku zemlje, pri čemu je jedna žena poginula, a ima i povređenih. Nekoliko sati ranije, raketa je pogodila gasovod u istom gradu.

Ruske snage u ranim jutarnjim časovima ušle su u Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini. Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci koji prikazuju ruske tenkove koji prolaze centrom grada, a lokalne vlasti su pozvale stanovnike da ostanu u skloništima zbog velike pretnje.

Ukrajina Harkov
Foto: TANJUG/AP Photo/Andrew Marienko

„Ne napuštajte skloništa! Oružane snage Ukrajine eliminišu neprijatelja. Mole se civili da ne izlaze na ulice“, navele su vlasti Harkova.

Ukrajinska agencija UNIAN objavila je snimak uništenog ruskog vojnog vozila Tigr-M u Harkovu, ali oni nikada nisu zvanično potvrđeni.

Ulične borbe

Nakon ulaska ruskih tenkova, ulične borbe su ubrzo izbile u centru Harkova.

Ukrajinski vojnic Ukrajina
Ukrajinski tenk u blizini Harkova Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

„Vozila ruskog neprijatelja napredovala su u grad Harkov. Uključujući i centralni deo grada. Upozorenje! Ne napuštajte svoja skloništa!“, još jednom su upozoreni stanovnici, dok su rafali odjekivali gradom.

Harkov, u kom živi oko 1,4 miliona ljudi, nalazi se manje od 32 kilometra južno od ruske granice. Ukrajinske snage su uspele da odvrate ruske trupe od ulaska u grad tokom poslednja tri dana, ali se to u nedelju ujutru pormenilo, jer se borbe vode u srcu grada.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ukrajinci proglasili pobedu

Čelnik Harkova Oleg Sinegubov nakon nekoliko sati žestoke borbe izjavio je da su ruski tenkovi potisnuti iz njegovog grada, te da je sada kontrola ponovo uspostavljena.

U postu na Telegramu, Sinrgubov je poručio: „Kontrola nad Harkovom je potpuno naša. Oružane snage, policija, odbrambene snage rade i grad se čisti od neprijatelja“.

Ovo je označio veliku pobedu za ukrajinske odbrambene snage, koje se i dalje bore da sačuvaju glavni grad Kijev, koji se nalazi na snažnom udaru ruskih trupa.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Sablasno puste ulice Kijeva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar