Donbas Donjetsk Ukrajina
Donbas Donjetsk Ukrajina Foto:Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Kijev je pozvao NATO da pošalje Ukrajini više oružja i uvede Moskvi "razorne sankcije", dok ukrajinski šef diplomatije Dimitro Kuleba upozorava da će bitka za Donbas biti "poput Drugog svtskog rata".

„Ili nam sada pomažete – a ja govorim o danima, a ne nedeljama – ili će vaša pomoć doći prekasno i mnogi ljudi će umreti“, rekao je Kuleba u Briselu.

„Mnogi civili će izgubiti svoje domove, mnoga sela će biti uništena upravo zato što je pomoć stigla prekasno“, naglasio je on.

Kuleba je rekao da očekuje da članice NATO-a pošalju Kijevu oružje koje mu je potrebno, uključujući sisteme protivvazdune odbrane, artiljeriju, oklopna vozila i avione, ali je insistirao da moraju da deluju brzo dok Moskva ponovo ne fokusira svoju ofanzivu na region Donbasa, prenosi Gardijan.

„Ne sumnjam da će Ukrajina imati oružje neophodno za borbu“, rekao je on.

„Pitanje je vremenska linija. Bitka za Donbas će vas podsetiti na Drugi svetski rat sa velikim operacijama, hiljadama tenkova, oklopnih vozila, aviona i artiljerije“, rekao je on.

Ukrajina rat
Donjetsk Ukrajina Foto:Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

„Ovo neće biti lokalna operacija, na osnovu onoga kako vidimo da se Rusija priprema za nju. Rusija ima svoj plan, mi imamo svoj, a ishod će biti odlučen na bojnom polju“, dodao je Kuleba.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je novinarima rekao da se Alijansa složila da ojača podršku Ukrajini, da obezbeđuje „široki spektar“ sistema naoružanja, kao i da će takođe obezbediti pomoć u sajber bezbednosti i opremu za zaštitu od hemijskih i bioloških pretnji.

Ukrajina rat
Donbas Ukrajina Foto:Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Rekao je da nema znakova da ruski predsednik Vladimir Putin namerava da se povuče.

„Nemamo naznaka da je promenio svoj cilj, a to je da kontroliše Ukrajinu i ostvari značajne vojne pobede na bojnom polju“, rekao je on.

Ukrajina rat
Donjetsk Ukrajina Foto:Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

„Ono što vidimo je rusko pregrupisanje i repozicioniranje. Očekujemo veliku bitku u Donbasu. Spremni smo za duge staze. Ovaj rat može trajati nedeljama, ali i mesecima, a možda i godinama. I zato moramo da se pripremimo za mnogo više“, dodao je Stoltenberg.

BONUS VIDEO: Masovne žrtve u Buči

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar